GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

8 tradiții unice de ziua de naștere din întreaga lume

8 tradiții unice de ziua de naștere din întreaga lume

Fiecare țară, regiune și familie din întreaga lume are propriile obiceiuri speciale pentru a sărbători ocazii precum Crăciunul, Paștele și zilele de naștere. Poate că familia ta a vizitat un restaurant preferat la fiecare zi de naștere, s-a bucurat de un tort decorat inedit sau s-a trezit cu un mic dejun grandios cu clătite.

Viața sau studiul în străinătate îți oferă șansa de a descoperi cum sărbătoresc alte culturi, așa că te invităm să descoperi opt tradiții unice de ziua de naștere din întreaga lume.

1. Împlinești 20 de ani în Japonia 

În Japonia, cele mai mari sărbători au loc atunci când cineva ajunge la o vârstă care are o semnificație specială, similar tradiției sweet sixteen din SUA. Împlinirea vârstei de 20 de ani are o importanță majoră în Japonia, deoarece înseamnă că ai ajuns oficial la maturitate. Acest lucru este sărbătorit cu un ritual numit Seijin Shiki, sau ceremonia maturității. În a doua zi de luni din ianuarie, cunoscută sub numele de Seijin no hi (ziua majoratului), cei care împlinesc 20 de ani vizitează primăria îmbrăcați în costume tradiționale pentru a asculta un discurs care marchează ascensiunea lor la maturitate. Mulți aleg să viziteze apoi un altar pentru a se ruga pentru noroc sau merg să sărbătorească cu prietenii.

2. Ești tras de ureche în Spania

Pe lângă tort, cântec și cadouri, zilele de naștere în Spania au și un ritual curios: trasul de urechi. Conform acestei tradiții, cunoscută sub numele de "los tirones de oreja", persoana care își sărbătorește ziua de naștere este trasă ușor de lobul urechii pentru fiecare an al vârstei sale. În timp ce originea exactă și semnificația acestui obicei ciudat nu sunt pe deplin clare, unii cred că, deoarece urechile sunt o parte a corpului care nu încetează niciodată să crească, trasul de urechi poate însemna o viață mai lungă.

3. Sărbătorești cu supă de alge marine în Coreea de Sud

Dacă îți sărbătorești ziua de naștere în timp ce studiezi în Coreea de Sud, te poți aștepta să ți se servească un anumit fel de mâncare - miyeok-gook, supă de alge marine. Tradiția dictează ca acest fel de mâncare sănătoasă, bogat în fier și iod, să fie mâncat la fiecare zi de naștere. Acest lucru arată respect și recunoștință față de mama persoanei sărbătorite, deoarece aceasta este o masă consumată de obicei de mame înainte și după naștere.

4. Ți se prezice viitorul de mic copil în Malta

Tradiția malteză "Quċċija" este un eveniment unic care are loc la prima aniversare a copilului. La petrecerea zilei de naștere, o serie de elemente sunt așezate pe podea, iar copilul este încurajat să ajungă la ele și să aleagă unul. Obiectele simbolizează diverse profesii și, indiferent pe care o aleg, se crede că le prezice cariera viitoare. Deci, un manual poate simboliza o diplomă universitară, o minge poate reprezenta o carieră de sportiv, iar o carte de colorat poate reprezenta un viitor în artele creative.

Chiar dacă nu participi activ la Quċċija, localnicii din Malta se mândresc cu acest obicei și se bucură să împărtășească povești despre propriile experiențe. Indiferent dacă spun povești despre predicții reușite sau anecdote amuzante despre alegerile neașteptate făcute de copil, maltezii prețuiesc tradiția și iubesc să-și amintească de ea.

5. Evită ghinionul în Germania

Zilele de naștere au o mare importanță și în Germania. Toată lumea se va da peste cap să îți ureze "Alles Gute zum Geburtstag!" Dar numai în ziua respectivă, niciodată înainte de timp. Superstițiile dictează că aduce foarte mult ghinion să urezi cuiva o zi de naștere fericită în avans. Poți fi sărbătorit în ajunul zilei de naștere, cunoscută sub numele de "Reinfeiern", dar nu te aștepta la urări de bine până când ceasul nu bate miezul nopții.

6. Fii rege sau regină pentru o zi în Franța

În Franța, dacă ziua ta de naștere este în ianuarie, probabil că vei sărbători cu o "Galette des Rois" (Tortul regelui). A fost mâncat de Bobotează (a 12-a zi de Crăciun), dar acum îl vei găsi în cofetării pe tot parcursul lunii ianuarie. Este făcut din foietaj și umplut cu o pastă densă și cremoasă de migdale numită frangipane. Cofetarul ascunde o mică figurină în interiorul tortului, iar atunci când tortul este tăiat în mod egal pentru toată lumea, persoana care găsește figurina în interiorul feliei sale este încoronată rege sau regină pentru ziua respectivă.

7. Degustă pâinea zânelor în Australia

Există o întreagă categorie de produse alimentare servite doar la petrecerile aniversare din Australia. Acestea sunt de obicei delicii simple, dulci, populare la petrecerile copiilor de zeci de ani. Dar cea mai populară dintre toate este cea numită "pâinea zânelor". Este pâine albă, unsă cu unt, tăiată în triunghiuri și acoperită cu bomboane (denumite 100s și 1000s).

8. Arată-ți dragostea prin tort în Brazilia

În Brazilia, tradiția este să împarți prima felie de tort de ziua ta cu persoana pe care o iubești cel mai mult. Aceasta ar putea fi un părinte, un frate sau un bunic. Unele familii o adaptează chiar și mai mult cu tradiții specifice și onoruri unice pentru ei.

Descoperă noi culturi și tradițiiStudiază în străinătate
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Învață una din cele 10 limbi străine
în peste 50 de orașe de top

Află mai multe