Ce sa faci cand calatoria ta nu decurge conform planului: 4 sfaturi pentru dificultati in calatorie
Să trăiești și să studiezi în străinătate este o experiență minunată de care îți vei aminti pentru tot restul vieții. Desigur, ca în orice experiență pe care merită să o ai, uneori lucrurile merg altfel decât ai plănuit.
În timp ce aceste momente pot fi enervante, în cele din urmă tot ceea ce se întâmplă pe parcurs devine o parte din povestea ta. Și acesta, călător îndrăzneț, este motivul pentru care pleci peste ocean în primul rând! Iată patru dificultăți pe care le poți întâmpina în călătorie și sfaturile noastre de top pentru a le face față.
1. Compania aeriană ți-a pierdut bagajele
În primul și în primul rând: mergi la ghișeul de reclamare a bagajelor pierdute. Personalul de acolo va cere să vadă etichetele de revendicare a bagajelor de cală. Acesta este de obicei un mic autocolant pe care l-ai primit la check-in. Uită-te la cartea de îmbarcare – adesea personalul de check-in o va lipi acolo pentru a-l păstra în siguranță. Însoțitorul de preluare a bagajelor va căuta zborul pe care ai călătorit și va verifica dacă bagajul tău a mers cu tine – adesea, bagajele „pierdute” sunt pur și simplu întârziate sau puse pe un zbor ulterior.
Cel mai probabil, îți vor cere o adresă (poți spune adresa familiei gazdă, a reședinței sau adresa școlii) la care să îți trimită bagajele. Dacă nu, îți vor spune procedura de ridicare a bagajelor întârziate. Pentru liniște sufletească, este o idee bună să le ceri să depună un raport și să-ți dea o copie pe hârtie. În acest fel, ai o pistă informativă pe hârtie și nu va trebui să te bazezi pe memorie pentru a urmări următorii pași pe care trebuie să îi faci!
Sfaturi rapide:
În timp ce îți împachetezi bagajele, leagă de ele eșarfă, o panglică sau o etichetă colorată pentru a-ți repera cu ușurință bagajele mai târziu .
Nu ține laptopul, iPad-ul, camera foto sau alte articole scumpe în bagajul de cală.
Păstrează cartea de îmbarcare, informațiile despre asigurarea de călătorie și biletele de revendicare a bagajelor împreună într-un loc sigur; cum ar fi un dosar mic din plastic sau o mapă de călătorie (de tipul celor pe care le oferă agentul tău de turism)
Fă o fotografie cu bagajele tale pentru a le putea arăta personalului aeroportului, dacă este necesar. (Acest lucru este mult mai eficient decât să încerci să descrii un „rucsac negru, de dimensiuni medii”, la fel ca mii de altele!)
2. Ai ratat zborul
În primul și în primul rând: mergi oricum la aeroport, chiar dacă este clar că nu vei ajunge la timp. Uneori, evenimentele sunt în afara controlului tău – cum ar fi dacă un tren sau metrou care duce la aeroport întâmpină o întârziere majoră sau un accident de circulație blochează drumul. Dacă aceasta este și situația ta, întreabă personalul aeroportului despre „regula anvelopelor deflate” (numită uneori „regula celor două ore”). Deși nu este o regulă formală, ideea este următoarea – compania aeriană va permite pasagerilor să aștepte și îi va îmbarca pe următorul zbor disponibil, fără costuri suplimentare, dacă sosirea acestora a fost afectată de circumstanțe independente voinței lor. Din păcate, companiile aeriene cu buget redus nu vor respecta această practică, iar „regula” în sine este nescrisă – dar merită să întrebi despre aceasta.
Zborurile internaționale ratate – cu excepția cazului în care sunt cauzate de compania aeriană în sine – sunt o altă poveste. În acest caz, de obicei, va trebui să plătești o „taxă de schimbare” pentru a fi pus pe un zbor ulterior. Oricât de enervant ar fi, respiră. Dacă dorești să călătorești în mod regulat la nivel internațional, la un moment dat se poate întâmpla acest lucru. Deci, bun venit în club!
Sfaturi rapide:
Rezervă zboruri interne și internaționale cu companii aeriene asociate (cum ar fi Oneworld, SkyTeam sau Star Alliance). Când un zbor pierdut este vina unei companii aeriene (cum ar fi atunci când un avion se confruntă cu dificultăți tehnice, care ulterior te împiedică să prinzi un zbor de conexiune), este responsabilitatea acesteia să te pună la un zbor ulterior.
Citește cu atenție polița de asigurare de călătorie. Dacă dorești, ia în considerare alegerea uneia care te va sprijini în cazul pierderii unui zbor internațional.
Bugetează o sumă pentru eventualitatea unui zbor pierdut, punând deoparte „bani pentru taxa de schimbare” pe cardul tău. Dacă ai nevoie, nu va trebui să efectuezi apeluri de urgență acasă pentru bani.
Tratează personalul companiei aeriene cu respect. Sunt și ei oameni, iar politețea ta poate contribui în mare măsură la evitarea stresului emoțional – și uneori financiar – suplimentar.
3. Ești emoționat când vorbești
Este normal să fii emoționat și este chiar de așteptat atunci când înveți o limbă în străinătate. Cel mai bun sfat este să te relaxeazi! Să știi că în curând te vei obișnui cu mediul înconjurător, îți vei face prieteni și te vei simți mai confortabil vorbind noua ta limbă. Toți cei care au învățat vreodată o altă limbă au experimentat un moment în care s-au simțit nesiguri cu privire la abilitățile lor și dacă o vor „înțelege” sau nu. Vestea bună este că, dacă abordezi învățarea cu calm, curiozitate, dorință de a munci din greu și o doză bună de umor, îți va fi mult mai ușor.
Sfaturi rapide:
Adu-ți aminte că este absolut normal să fii emoționat – vorbitul va deveni mai ușor cu timpul! Expresia „repetiția este mama învățăturii” nu ar putea fi niciodată mai adevărată
Spune „da” oportunităților de a cunoaște oameni noi. Activitățile de grup sunt grozave, deoarece poți alege să vorbești unu-la-unu sau cu mai multe persoane, în funcție de starea ta de spirit.
Amintește-ți că drumețiile, bowlingul, plimbarea prin oraș, înotul, vizitarea unei galerii de artă, mersul la un concert – sau orice altă activitate socială în care mintea și corpul sunt ambele ocupate – sunt modalități excelente de a întâlni oameni și de a te relaxa vorbind. Se întâmplă ceva magic când mâinile tale sunt ocupate sau faci exerciții fizice, care îți blochează vocea critică din mintea ta.
Poartă-te cu tine cum ai trata un prieten bun. Nu ai râde niciodată de eforturile unui prieten de a învăța o nouă limbă – așa că de ce să fii atât de dur cu tine însuți?
4. Ești pierdut în noul tău oraș
Excelent! A te rătăci este una dintre cele mai importante părți ale călătoriei tale (nu, serios – chiar vorbim serios). A fi în străinătate îți va oferi oportunități nesfârșite de a crește și de a ieși din zona ta de confort – iar aceasta nu este diferită
Descărcă aplicațiile pe care le are departamentul de transport public al orașului în care te afli și utilizează-le pentru a înțelege rutele de transport public pe care le vei folosi
Pune în geantă o hartă a transportului public. Pe ea, notează-ți ruta preferată spre casă și spre școală, plus autobuzele alternative și liniile de tren care te vor duce acolo unde trebuie să fii
Dacă te-ai rătăcit, mergi la o cafenea, o librărie, un magazin universal, un centru turistic sau un punct de reper similar. Cere acolo ajutor și arată-le harta pentru a ilustra unde trebuie să ajungi. Nu fi stresat când le ceri oamenilor să repete ce au zis. Amintește-ți că oamenilor le place să-i ajute pe alții să navigheze în orașul lor.
Gândește-te la aceste momente ca la bonusuri pentru învățarea limbii străine! Vei exersa vorbirea în timp real cu localnicii – nimic nu este mai bun pentru a-ți îmbunătăți fluența și a-ți spori încrederea în cunoștințele tale.
Dacă ai timp și te simțiți confortabil, plimbă-te pe străzi – și ai putea să găsești un mic loc grozav în noul tău oraș. S-ar putea să-ți găsești noua cafenea preferată, piațetă, galerie, parc sau magazin.
Nu există niciun motiv să bănuiești că aceste lucruri ți se vor întâmpla. Dar dacă se întâmplă – sau un prieten se confruntă cu o situație similară – aceste sfaturi te vor ajuta să te simți relaxat și gata să reacționezi. Călătorie fericită!