GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Visezi să vorbești mai multe limbi străine? 3 poligloți își împărtășesc sfaturile secrete

Visezi să vorbești mai multe limbi străine? 3 poligloți își împărtășesc sfaturile secrete

Vorbirea mai multor limbi este un vis pentru mulți oameni. A deveni poliglot – cineva care vorbește fluent mai multe limbi – reprezintă o realizare deosebit de impresionantă. Cunoașterea mai multor limbi te poate ajuta să avansezi în carieră și să stabilești noi conexiuni sociale. De asemenea, îți îmbogățește experiențele de călătorie pe măsură ce explorezi țări și culturi noi.

Am discutat cu trei poligloți pentru a obține secretele și sfaturile lor de top care să ajute pe oricine să-și atingă visele de a învăța limbi străine.

Fă cunoștință cu poligloții noștri

Ines, Director de Marketing, Franța

Franceză: Nativ 
Engleză: C2
Spaniolă: C1

Guillermo, Manager, Germania

Spaniolă: Nativ
Engleză: C2
Germană: C2

Alvaro, Avocat, Spania

Spaniolă: Nativ
Engleză: C2
Frenceză: C2
Arabă: Începător
Portugheză: Începător

Sfatul 1: Începe să vorbești din prima zi

Când înveți o nouă limbă, ești obișnuit să aștepți până când ajungi la o anumită etapă sau să te simți "gata" să începi să vorbești. Dar toți poligloții noștri sunt de acord că acesta nu este cel mai bun mod de a învăța. „Cea mai bună modalitate de a avansa este, de fapt, să vorbești limba cu vorbitori nativi”, spune Alvaro. Acesta este singurul mod în care îți vei consolida învățarea și, în plus, îți va oferi încredere știind că poți comunica într-o nouă limbă. „Nu fi timid și îndrăznește să încerci”, spune Ines.

Sfatul 2: Studiază în străinătate

Ines a învățat spaniola în vacanțe și în excursii de studiu în străinătate în Mexic, Argentina și Spania. Alvaro a învățat engleza și franceza când s-a mutat în Luxemburg când era adolescent, iar Guillermo a învățat germana când s-a mutat în Germania în 2007.

Decizia de a te muta în străinătate îți oferă o modalitate excelentă de a te înconjura zilnic de limba respectivă și reprezintă cea mai bună metodă de a-ți accelera abilitățile lingvistice.

Sfatul 3: Confuzia lingvistică face parte din călătorie

Ines este de părere că învățarea limbilor străine în contextul lor nativ, în străinătate, a ajutat-o să evite să le amestece prea mult. „Nu am probleme cu amestecarea limbilor, deoarece am îmbunătățit ambele limbi în timp ce locuiam în străinătate. Îmi place să cred că am întotdeauna un plan B dacă nu înțeleg un cuvânt într-o limbă.”

Guillermo spune că încă mai amestecă limbi, în special cuvintele similare în engleză și germană, dar cu înțeles diferit. „Nu ajută faptul că unele cuvinte germane sunt foarte asemănătoare cu cele din engleză (și invers), așa că este ușor să le încurci din când în când. În plus, traducerea unor aspecte tehnice din germană în engleză „din mers”, după ce ai învățat termenul doar în germană, poate fi de asemenea o provocare.”

Alvaro este de acord, adăugând „Am renunțat la faptul că acest lucru se poate întâmpla în orice moment”, spune el.

În cele din urmă, chiar și poligloții experimentați se confruntă cu confuzia lingvistică. Deci, de îndată ce accepți că acest lucru s-ar putea întâmpla, poți depăși stresul legat de ceea ce nu știi și să te concentrezi pe ceea ce știi.

Sfatul 4: Gândește-te la obiectivul final

Amintește-ți de motivele pentru care ai început să înveți limba și de beneficiile potențiale pe care aceasta le poate aduce. Reflectează la oportunitățile de carieră, experiențele de călătorie sau posibilitatea de a te conecta cu oameni din diverse culturi pentru a-ți reaprinde motivația în momentele de criză.

Guillermo afirmă că nu ar avea actualul loc de muncă fără abilitățile sale lingvistice. „Am obținut primul meu loc de muncă datorită cunoștințelor mele lingvistice. Deși postul necesita multă experiență, pe care nu o aveam, managerul de angajare a considerat că abilitățile mele lingvistice reprezintă o oportunitate mai mare. Nici Google Translate, nici ChatGPT nu vor putea înlocui vreodată necesitatea de a vorbi diferite limbi. Comunicarea directă (la telefon și în persoană) va rămâne întotdeauna o parte esențială a afacerilor.”

În cazul lui Alvaro, pe lângă faptul că folosește toate cele trei limbi la locul de muncă, el vorbește zilnic franceza acasă cu soția sa. „Nu aș fi putut realiza ceea ce am făcut sau ceea ce fac acum fără să vorbesc mai multe limbi”, afirmă el.

Sfatul 5: Ultimul sfat

Deloc surprinzător, toți cei trei poligloți cu care am discutat ne-au dat același sfat final: ai răbdare! Învățarea unei noi limbi nu este ușoară și necesită timp. Totuși, merită cu siguranță!

Studiază o limbă în străinătateExplorează
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Testează-ți engleza în câteva minute

Află mai multe