Originile Pastelui si alte mistere
Paște? Ce fel de nume este acesta? Iepuri? De ce iepuri? De ce ouă vopsite în diferite culori? Pur și simplu sunt prea multe lucruri care rămân neexplicate despre sărbătorile din preajma Paștelui. Așadar, precum creaturile care sapă curioase și care au devenit simbolul Paștelui în lumea occidentală, vom sări și noi și vom coborî în gaura de iepure a descoperirilor pentru a dezvălui misterele străvechi din spatele acestei sărbători deosebite.
Originile Paștelui
Poate cel mai important moment din calendarul creștin, Paștele este cunoscut de mare parte din lume ca sărbătoarea care celebrează Învierea lui Iisus Hristos. Postul Mare, care este perioada de 40 de zile ce se întinde până în Duminica Paștelui, este un timp de auto-reflecție care ar trebui să oglindească timpul petrecut de Iisus în pustiu.
În Biblia ebraică, evreii se referă la perioada din preajma Paștelui ca “Passover”, ce reprezintă eliberarea evreilor din sclavia egipteană.
Sapând, totuși, puțin mai adânc, se pare că sărbătorirea inițială a acestei perioade a anului datează chiar de dinaintea religiei moderne. Data Paștelui se potrivește perfect într-un punct cheie al calendarului solar – echinocțiul de primăvară, când în sfârșit există perioade egale de lumină și întuneric. În nord, sosirea primăverii este o perioadă de sărbătoare fericită.
Se presupune că sărbătorile originale de primăvară au început ca un străvechi festival spiritual onorând ciclurile pământului și ale lunii, precum și apariția primelor culturi și flori ale anului din adâncul iernii. Cu siguranță există ceva mistic și virtuos în legătura Paștelui cu soarele, sistemul solar și înflorirea vieții pe planeta noastră, nu crezi?
De unde vine numele?
Eostre, o zeiță pre-creștină a primăverii și fertilității, se consideră a fi inspirația pentru numele pe care îl cunoaștem astăzi. Venerabilul Bede, un călugăr foarte bătrân, cu o barbă lungă albă, care a fost numit “Tatăl Istoriei Engleze”, a scris despre ea în urmă cu peste 1.300 de ani. Ți-l imaginezi pe profesorul Dumbledore acum, nu-i așa?
Iepurașul de Paște pare ales la întâmplare. Despre ce e vorba?
Se pare că iepurele de casă și iepurele de câmp provin din ritualul păgân. Aceștia erau cunoscuți ca fiind deosebit de fertili și, astfel, au ajuns a fi asociați cu Paștele ca timp al renașterii. În folclorul german, iepurii erau conectați cu ideea creștină a Paștelui de viață veșnică, deoarece se nășteau cu ochii deschiși, iar în acest fel, oamenii credeau că au fost întotdeauna “treji”.
Această tradiție a iepurașului a fost adusă în SUA de către coloniștii germani care au ajuns în Pennsylvania în secolul al XVIII-lea.
Apoi, desigur, iepurașul de ciocolată a apărut și el. Astăzi, peste 90 de milioane din aceste animale mici de ciocolată sunt produse în SUA în fiecare an!
De ce ouă?
Să le dăm creierelor noastre de lucru și să ne dăm seama care este obsesia cu micile obiecte ovale.
Asemenea Iepurașului de Paște, ouăle reprezintă o nouă viață. De fapt, oul a fost chiar un simbol al misterului vieții în sine. A fost punctul central al dezbaterilor filosofice încă de pe vremea legendarului savant Plutarch, care a spus celebra glumă: “Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”
Pictarea ouălor face parte din celebrarea acestui concept de viață nouă și, din nou, precede creștinismul. Tradiția încondeierii ouălor face parte din “Nowruz”, festivalul antic persan de Anul Nou.
Înaintăm rapid câțiva ani și, din fabricile industriale din Marea Britanie, iese oul de Paște din ciocolată în 1873. De atunci, oamenii au mers cam departe în căutarea gloriei umplute cu ciocolată. În 2011, cel mai înalt ou de Paște din ciocolată din lume a fost făcut în Italia. La 7.200 kg, cântărea mai mult decât un elefant și avea o înălțime uimitoare de 10,39 metri.
Aici este momentul încheierii: cu gândul la cum ai putea savura așa ceva în timp ce ți-ai croi drum prin monstruoasa construcție de ciocolată delicioasă. Poftă bună!