Încă 10 lucruri interesante despre limbile străine
Lumea minunată a învățării limbilor străine ne oferă oportunități nesfârșite de creștere și comunicare și își are rădăcinile într-o istorie bogată. Limba a evoluat pentru prima dată în timpul homo sapiens modern, acum 50.000-150.000 de ani și de atunci, au fost stabilite peste 7000 de limbi vorbite diferite.
Acest univers vast de limbi străine se întâmplă să fie, de asemenea, plin de lucruri distractive și interesante de împărtășit ori de câte ori dorești să îți impresionezi prietenii. Ca spre exemplu faptul că „limbă” - cuvântul în sine provine de fapt din cuvântul latin „lingua”, care înseamnă limbă(cu sensul de organ musculos aflat în cavitatea bucală). Interesat de mai multe informații lingvistice? Continuă să citești!
1. Există o limbă vorbită doar de 8 persoane
Vorbind despre exclusivitate! Limba neclasificată Busuu este vorbită în Bantoidul de Sud al Camerunului - dar numai de opt persoane. De fapt, la o verificare în 1986, erau opt vorbitori Busuu și în 2005, doar trei, ceea ce face din aceasta o limbă pe cale de dispariție.
2. Chineza mandarină este considerată cea mai greu de învățat limbă
Având în vedere că alfabetul chinezesc mandarin este alcătuit în întregime din simboluri, acest fapt nu este surprinzător. Un localnic chinez obișnuit se estimează a fi familiarizat cu peste 8000 de simboluri și 3000 este minimul pentru a putea citi ziarul. Există, de asemenea, patru tonuri diferite pentru pronunție pentru a diferenția cuvintele, deoarece multe caractere au același sunet.
3. Engleza este limba cu cele mai multe cuvinte
Limba engleză este câștigătoare în această categorie mândrindu-se cu 750.000 de cuvinte, fiind adăugate tot timpul altele noi. De fapt, se estimează că aproximativ 5.400 de cuvinte noi în limba engleză sunt create anual, deși doar aproximativ o mie dintre acestea vor fi încorporate în vocabularul publicului larg.
4. William Shakespeare a inventat 1700 de cuvinte
Pe tema cuvintelor noi, omul nostru William Shakespeare a introdus o colecție destul de mare de termeni noi. El a făcut acest lucru printr-o combinație de schimbare a substantivelor în verbe, verbe în adjective, combinând cuvinte, adăugând prefixe și sufixe, precum și pur și simplu inventând altele noi.
5. SUA nu are o limbă oficială
Deși engleza este limba cea mai des folosită în Statele Unite, de fapt nu există o limbă oficială acolo. Peste 300 de limbi sunt vorbite în țară, ceea ce face din acesta un loc divers din punct de vedere cultural și lingvistic - nu este de mirare că este dificil să se desemneze o singură limbă oficială!
6. Învățarea unei a doua limbi îți poate stimula creierul
A vorbi mai mult de o limbă vine cu o serie întreagă de beneficii, dintre care unul fiind că îți provoacă creierul în moduri pe care studiile au arătat că te-ar putea face mai inteligent. Învățarea unei alte limbi poate încetini chiar procesul de îmbătrânire a creierului și îți poate menține mintea mai ascuțită pe măsură ce îmbătrânești.
7. Cea mai scurtă propoziție corectă din punct de vedere gramatical este „GO!”
Limba engleză este mândra câștigătoare a premiului pentru cea mai scurtă propoziție corectă din punct de vedere gramatical. Comanda „GO!” instruiește o persoană să ia măsuri – aici subiectul nu este scris sau vorbit, dar este imediat înțeles.
8. Rusa este limba cea mai vorbită în Europa
Rusa are un avans puternic când vine vorba de cea mai comună limbă din Europa, cu 120 de milioane de vorbitori nativi. Germana ocupă locul al doilea cu 95 de milioane, dar este încă mai utilizată în domeniile economiei și comerțului.
9. Există aproximativ 160 de dialecte engleze diferite
Deși nu este posibil să măsori totalul exact al dialectelor engleze, se estimează că există peste 160 de dialecte diferite în întreaga lume. Deși nu este întotdeauna ușor să discerni când înveți prima oară o limbă, vorbitorii nativi de engleză pot sesiza adesea foarte repede de unde provin compatrioții, doar pe baza accentelor lor.
10.„Pneumonoultramicroscopicssilicovulcanoconiosis” este unul dintre cele mai lungi cuvinte din lume
Nu pare să existe un consens clar cu privire la cel mai lung cuvânt oficial din lume (și după cum știm, limba este în continuă schimbare), dar acest cuvânt de 45 de litere este cu siguranță în top. Acest cuvânt se referă la o boală pulmonară specifică care provine din inhalarea prafului de siliciu foarte fin, în principal provenind de la un vulcan. Este, totuși, echivalat cu cuvântul „silicoză”, care pare a fi o opțiune mult mai ușoară și mai eficientă.
Surse: facts.net, ThoughtCo., Speakt, Lingualinx, TranslateDay, MentalFloss