Ghidul tău pentru a te muta în străinătate: 10 lucruri de făcut înainte de a pleca
Mutarea în străinătate este unul dintre cele mai interesante și incitante lucruri pe care le poate face o persoană – dar asta nu înseamnă că poate fi făcut rapid sau fără pregătire prealabilă. Indiferent dacă mergi în străinătate pentru a învăța o limbă străină, pentru a lucra sau pentru a studia – timpul petrecut pentru a te pregăti și a anticipa unele dintre încercările de care te vei lovi cât timp ești plecat este timp petrecut cu folos!
1. Cercetează destinația
Nu ești sigur unde vrei să mergi? Caută pe internet cât mai multe informații cu privire la destinația ta viitoare. Cercetează-i cultura, oamenii, mâncarea, orașele interesante, minunile naturale și, bineînțeles, limba. Dacă nu o vorbești, planifică să urmezi cel puțin un curs introductiv înainte de a sosi. Mai târziu, odată cufundat în cultura locală, fluența și abilitățile tale de comunicare se vor îmbunătăți enorm – dar încrederea ta în primele zile va fi mult mai mare dacă ai plănuit în prealabil.
2. Cunoaște-ți opțiunile de viză
Dacă te muți într-o țară care necesită viză, verifică și optează pentru cea mai avantajoasă viză pe termen lung pentru situația ta. De exemplu, călătorii care nu vor lucra pot fi mulțumiți de o viză de turist, în timp ce cei care doresc să studieze și să lucreze vor avea nevoie de o viză care să le permită să desfășoare acele activități.
De asemenea, ar trebui să fie clar procesul de reînnoire a vizei: poți face acest lucru din țara de destinație? Trebuie să te întorci în țara ta de origine? Sau poți ieși și să îți reînnoiești temporar viza la întoarcere? Știind acest lucru în avans te va ajuta să eviți schimbări neașteptate de planuri.
3. Economisește cât mai mulți bani
Mutarea în străinătate are o listă de costuri asociate, pentru care este cel mai bine să planifici din timp și să începi să economisești. Acestea sunt pentru:
Vize și costuri (inclusiv călătoriile potențiale) pentru reînnoirea acestora
Reînnoirea pașaportului (unele țări solicită o valabilitate de până la 12 luni)
Bilete de avion (eventual retur)
Asigurare de călătorie în străinătate
Vaccinări și controale de sănătate
Medicamente pe bază de rețetă (este indicat să le ai la îndemână)
Chirie și depozit în avans pentru noua casă
Posibil mobilier sau alte obiecte de care ai putea avea nevoie
Rambursări obligatorii sau asigurare auto pe care le poți avea în țara ta de origine
Costuri de trai de acoperit (dacă nu vei lucra) sau de suportat (în timp ce îți cauți de lucru)
Și altele
4. Păstrează copii ale documentelor
Asigură-te că ai copii pe hârtie și digitale ale tuturor documentelor personale și de sănătate importante (cum ar fi certificatul de naștere, pașaportul, diplomele, asigurarea de călătorie, istoricul medical și cardul de vaccinare). Păstrează-le cu tine online, în orice moment și oferă copii unui prieten sau membru de încredere al familiei. În acest fel, vei economisi timp și stres dacă trebuie să furnizezi aceste documente în grabă.
5. Fă-ți controale de sănătate
Deși vor exista, desigur, medici unde mergi, este o idee excelentă să pleci știind că ești într-o formă maximă. Așadar, fă-ți o programare la dentist, medic generalist, precum și la orice alt medic pe care îl vezi de obicei (chiropractician, oftalmolog, dermatolog etc).
6. Lasă lucrurile în ordine
Sună la compania de telefonie, sala de sport și alți furnizori de servicii cu mult înainte pentru a-ți anula abonamentele. Notifică-ți banca cu privire la planurile tale, anulează orice depozite directe pe care le poți avea și informează-te cu privire la comisioane și debitări la cardurile tale de debit și de credit. Redirecționează-ți corespondența către casa unui prieten sau membru al familiei și decide dacă îți vei vinde sau nu mașina (și ce plan de asigurare să alegi dacă o păstrezi).
Mai târziu, decide ce bunuri vei lua cu tine și ce vei mai vinde sau păstra. De asemenea, va trebui să renunți la sau să îți subînchiriezi casa sau apartamentul (ceea ce este deosebit de important pentru a nu primi o factură surpriză la utilități când te întorci!).
7. Menține-ți echilibrul emoțional
Pe măsură ce marea dată de plecare se apropie, probabil că vei experimenta o varietate de stări, de la entuziasm, la stres, încredere și îngrijorare. Să știi că acest lucru este normal. Asigură-te că vorbești cu prietenii, te vezi cu ei des, revezi locurile preferate din orașul tău, scrii, citești, contemplezi și te pregătești emoțional pentru schimbarea care te așteaptă.
Dacă simți că te-ar ajuta, fă o petrecere înainte de plecare. Dacă ești de părere că adunările restrânse cu grupuri mici de prieteni sunt mai potrivite pentru tine, este bine și așa. Fă ceea ce trebuie să faci pentru a te simți pregătit.
8. Fă legături noi
Ține minte: alții au deschis calea înaintea ta! Pentru a învăța din experiențele lor, contactează prietenii prietenilor și alătură-te unor grupuri de pe rețelele sociale pentru expații din țara aleasă. Vor fi o sursă neprețuită de informații cu privire la cartierele grozave în care să locuiești, experiențele cu angajatorii, sănătatea, șocul cultural și orice ar mai putea apărea.
9. Cercetează-ți cartierul
Când îți găsești un apartament în care să locuiești, fă-ți timp pentru a-ți cunoaște cu adevărat cartierul. Sunt lucrurile evidente de luat în considerare (supermarket, farmacii deschise târziu, cabinet medical, parc, coafor, sală de sport), dar și alte aspecte, mai locale. Vorbim despre brutărie, buticuri de haine, magazine de dulciuri, brânzeturi și second hand, cafenea și orice lucru artizanal. Cu siguranță în aceste locuri vei găsi multe personaje interesante și vei petrece timp urmărind oamenii și exersând noua ta limbă. Una peste alta, acestea vor fi unele dintre amintirile tale preferate.
10. Nu uita scopul călătoriei
Este surprinzător de ușor să pierzi noțiunea timpului în străinătate și să te confrunți ulterior cu data zborului de întoarcere înainte de a fi complet gata de plecare. Înainte de a pleca – și din nou din când în când în timp ce ești plecat – întreabă-te ce ai vrea cu adevărat să obții din experiența ta în străinătate.
Este o șansă de a călători cât mai mult? Să te simți încrezător și fluent în limba aleasă? Să lucrezi la o companie din străinătate? Să faci voluntariat? Să cunoști cultura strămoșilor tăi? Să studiezi la universitate? Să obții experiență de viață înainte de a te întoarce la studii?
Amintește-ți de ce ai ales să te muți în străinătate – acest lucru te va ajuta să iei decizii grozave despre cum să-ți petreci timpul în străinătate. Și asta te va face să te simți mai mulțumit și mândru de tine când va veni ziua să te întorci.
Există multe lucruri de făcut înainte de a pleca – și altele de luat în considerare în timp ce ești plecat. Dar pregătirea merită din plin. Cu puțină planificare, experiența ta din străinătate va decurge fără probleme și îți vei aminti de ea toată viața.