Importanta imersiunii: De ce ar trebui sa inveti o limba in acelasi mod in care o vei utiliza?
Există multe moduri diferite de a învăța o a doua limbă, de la participarea la cursuri până la citirea cărților sau chiar utilizarea unei aplicații. Dar o modalitate s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât celelalte: imersiunea lingvistică.
În clasă, învățarea bazată pe imersiune presupune ca profesorul să folosească a doua limbă pentru aproape orice, inclusiv pentru a stabili instrucțiuni și a oferi feedback. În ultimii 50 de ani, acest tip de învățare a fost folosit tot mai frecvent în întreaga lume, deoarece s-a demonstrat că imersiunea lingvistică stimulează alfabetizarea elevilor, îmbunătățește rezultatele academice ale acestora, ajută la dezvoltarea abilităților de gândire și chiar a sensibilizării lor culturale.
Dar învățarea limbilor străine bazată pe imersiune funcționează și mai bine atunci când are loc și în afara sălilor de curs. Acest lucru presupune să te înconjori de limbajul respectiv și în alte aspecte ale vieții tale, astfel încât să o exersezi des și în context. Totul constă în menținerea părților creierului tău implicate, pentru a putea decide treptat cum să proceseze acea a doua limbă.
Există multe moduri de a practica imersiunea
Știai că o persoană petrece în medie aproape 5 ore pe zi pe telefon? În unele părți ale lumii occidentale, generația Z petrece chiar și 9 ore pe zi în fața unui ecran. Este foarte mult timp pe care l-ai putea folosi pentru a învăța! Încearcă să schimbi setările de limbă de pe telefonul tău; de fiecare dată când îl ridici pentru a verifica o notificare, vei vedea lucruri simple precum data, vremea sau o alertă în a doua ta limbă.
Un alt truc simplu este să vizionezi în mod regulat seriale TV în a doua limbă, cu subtitrarea activată. Aceasta înseamnă că, până și în timpul tău liber, auzi și vezi modurile comune în care oamenii folosesc și răspund cu a doua ta limbă. Aceasta este o modalitate relativ ușoară (și relaxantă) de a obține o mai bună înțelegere a contextului în care sunt folosite vocabularul, expresiile și chiar termenii argou.
Dar, stai. Înainte să te oprești din citit și să iei telecomanda televizorului, contextul este foarte important aici. Învățarea unei a doua (sau a treia, sau a patra…) limbi străine în același mod în care o vei folosi de fapt te ajută să devii fluent mai rapid, așa că trebuie să faci alegeri TV care să conteze.
Așadar, deși am petrecut săptămâna aceasta urmărind în mod excesiv The Parisian Agency pe Netflix – un serial reality urmărind o agenție imobiliară de lux care este difuzat în franceză – noua familiaritate pe care o am în descrierea bucătăriilor, en Français, nu îmi este de fapt foarte utilă. Deloc. Nu sunt agent imobiliar și nici nu caut să cumpăr un apartament de 2,5 milioane de euro în Paris (din păcate). Ar fi mult mai util pentru mine să urmăresc o emisiune precum The Office, deoarece am mai multe șanse să folosesc ceea ce învăț la locul meu de muncă.
Adevărata imersiune lingvistică are loc în străinătate
Pentru a profita la maximum de oportunitățile oferite de învățarea prin imersiune, renunță la telecomanda televizorului în favoarea pașaportului tău. Petrecerea timpului studiind într-o țară unde se vorbește limba pe care o înveți tu este o metodă dovedită de mult timp pentru a stăpâni o nouă limbă – atât rapid, cât și eficient. Acest lucru se datorează procesului de imersiune lingvistică aproape total pe care îl oferă. Prin simplul fapt că te afli acolo, ești înconjurat de limba respectivă. Învățarea ta va avea loc peste tot, nu doar în sala de clasă!
Indicatoare stradale, orare ale transportului public, articole din supermarket și meniurile în restaurantul tău preferat; oriunde te uiți, vei exersa în mod constant citind. Iar lectura este o parte esențială a procesului de învățare; cercetările au arătat că abilitățile redutabile de citire în limba a doua sunt adesea legate de abilități mai bune de vorbire în limba a doua.
Pentru că cele două merg mână în mână, este important să le exersezi pe amândouă. Când studiezi în străinătate, este mult mai ușor să-ți îmbunătățești abilitățile de conversație în limba a doua, deoarece mulți dintre oamenii din jurul tău o vor vorbi; de la oamenii cu care locuiești, lucrezi sau studiezi, până la barmanul de la cafeneaua unde îți comanzi cafeaua de dimineață.
Învățarea imersivă vă poate stimula creierul
De fapt, oamenii de știință din Israel și SUA au studiat dezvoltarea creierului cursanților de limbă străină aflați în străinătate în cadrul unor programe de imersiune de doi ani. Ei au arătat că, pe măsură ce creierul tău învață cum să proceseze o a doua limbă, poate chiar să schimbe și să îmbunătățească modul în care procesează prima ta limbă.
În plus, un proiect de cercetare comună între EF Education First și Universitatea din Tokyo a dezvăluit că schimbări semnificative în funcția creierului apar chiar și în timpul studiului imersiv de limbă pe termen scurt în străinătate. Mai aveai nevoie de vreo dovadă că a fi bilingv este mai benefic? Folosirea învățării prin imersiune pentru a învăța o altă limbă face ca materia noastră cenușie să fie și mai inteligentă!
A trăi ca un localnic dă roade
În cele din urmă, cel mai mare beneficiu al învățării prin imersiune în țara în care limba se vorbește la nivel nativ este că, petrecând ceva timp trăindu-ți viața de zi cu zi, cu toate rutinele și treburile banale pe care le implică, cufundat într-o altă limbă, vei învăța tipul de fraze și vocabularul pe care de fapt, va trebui să le utilizezi în viitor. Este cel mai bun mod pentru a te pregăti și pentru a te ajuta să ajungi să vorbești fluent.
În plus, cu trecerea timpului este foarte posibil să dezvolți o conexiune mai profundă cu orașul în care locuiești. Să vezi cum abilitatea de a folosi limba pentru a te deplasa și a comunica cu localnicii îți schimbă perspectiva, este un motiv puternic pentru a continua procesul.
Toate acestea îți vor spori competența și încrederea în tine. Învățarea limbilor străine bazată pe imersiune este definiția practicii dese și în context.