GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

Ghidul suprem pentru un gap year perfect

Ghidul suprem pentru un gap year perfect

Un articol anterior publicat pe blogul EF GO descria un gap year (an sabatic de explorare) în două moduri:

gap year(gæp jɪr)

substantiv

  • o modalitate uimitoare de te bucura de viață

  • o perioadă – adesea înainte, în timpul sau după facultate – în care o persoană ia o pauză pentru a călători prin lume, a învăța limbi străine, a lucra, a face voluntariat sau un stagiu de practică.

Indiferent cum alegi să îl privești, un gap year este o oportunitate ideală de a te concentra pe propria dezvoltare și de a folosi timpul pentru a explora lumea. Fie că ești pe cale să începi un astfel de an sabatic sau doar te gândești la această posibilitate, poți fi sigur că vine cu o mulțime de beneficii: îți vei dezvolta independența, vei avea timp pentru reflecție, vei putea învăța o limbă nouă și/sau îți vei crește șansele de angajare – ca să numim doar câteva.

Te simți copleșit? Nu-ți face griji – am pus la punct un ghid complet cu toate lucrurile pe care ar trebui să le iei în considerare dacă te gândești la un gap year.

1. Cum să economisești pentru un gap year

Stabilește-ți obiectivele

Ai un an întreg la dispoziție pentru a face cât mai multe, așa că e important să estimezi cheltuielile încă de la început. Ia în calcul cazarea, transportul și cheltuielile zilnice, ca să știi cât "buget de distracție" îți rămâne pentru mese în oraș, activități și orice altceva îți face cu ochiul.

Documentează-te

Fiecare oraș sau țară are costuri diferite. Țările europene, de exemplu, au tarife de transport diferite față de SUA, așa că detaliile mici pot face diferența. O planificare atentă îți va permite să te bucuri de o experiență bogată cu mai puțini bani.

Fă sacrificii

Nu ți se cere să devii un pustnic, dar activitățile sociale se adună rapid atunci când încerci să economisești. Fii disciplinat și redu ieșirile pentru o perioadă. Nu doar că vei economisi bani, dar vei începe să exersezi din timp abilitățile de gestionare a bugetului.

Muncește

Partea frumoasă a unui an sabatic este că scapi de programul clasic de la 9 la 5. Dar ca să faci asta, ai nevoie de un buget solid – așa că găsește un job sau cere ore suplimentare. E o investiție pe termen scurt cu beneficii pe termen lung. Și nu te sfii să le ceri prietenilor și familiei ca, în locul cadourilor clasice, să contribuie la fondul tău de călătorii. Ce poate fi un cadou mai bun?

Fii proactiv

Ideal, ai ajuns la suma pe care ți-ai propus-o – dar planificarea nu se oprește aici. Cazările, transportul și activitățile sunt adesea mai ieftine dacă sunt rezervate din timp, mai ales online. Așadar, planifică și rezervă din timp cât de mult poți.

2. Unde să mergi?

Găsește destinația visurilor tale

Această călătorie este despre a descoperi locuri la care ai visat. Alege o destinație care te atrage atât din punct de vedere cultural, cât și recreativ, pentru a profita la maximum de timpul petrecut acolo.

Imersiune într-o limbă și cultură nouă

Un gap year este și o șansă excelentă de a-ți îmbunătăți CV-ul. Învățarea unei limbi străine poate părea dificilă, dar este mult mai ușoară atunci când ești complet înconjurat de vorbitori nativi.

Cheia este să alegi o limbă care te interesează și care este utilă și din perspectiva angajatorilor. Lumea devine tot mai globalizată, așa că un avantaj lingvistic poate face diferența. Caută un curs care combină învățarea limbii cu activități organizate care te ajută să explorezi zona și să te integrezi cu adevărat.

Vize și restricții

Poate că nu este partea cea mai distractivă, dar e esențială. Informează-te despre ce îți permite viza. În unele cazuri, poți obține un permis de muncă temporar – ceea ce îți va mai ușura din cheltuieli și îți va permite să exersezi limba. În alte destinații, nu vei putea lucra, dar vei putea face voluntariat! Verifică din timp, ca să-ți poți construi un CV cu experiențe valoroase.

3. În timpul gap year-ului

Imortalizează experiența

Amintirile din această perioadă vor fi de neprețuit. Dacă ești pasionat de fotografie, scris, video sau ai un jurnal de călătorii, profită de ocazie și documentează totul. Vei vrea cu siguranță să-ți amintești de aceste momente mai târziu. Poți ține un jurnal zilnic și să închei fiecare zi cu trei lucruri pentru care ești recunoscător.

Ieși din zona de confort

Cea mai importantă parte a unui gap year este să lași inspirația să te ghideze. Ieși din zona de confort pentru a crește personal și a-ți lărgi cercul social. Multe companii organizează evenimente speciale care aduc împreună călători din toate colțurile lumii.

Scrie acasă!

Probabil cel mai important sfat! Cât timp explorezi lumea, nu uita să le scrii celor de acasă și să-ți ții familia și prietenii la curent. Rămâi conectat, împărtășește și inspiră!

Începe planificarea unui gap year perfectExplorează
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te