12 sfaturi despre cum să trăiești cu o familie gazdă
Studiul în străinătate este plin de aventuri – totul este diferit și interesant, inclusiv noua ta familie gazdă. Dintr-o dată, împărtășești totul cu oameni noi pe care nu i-ai mai văzut niciodată. Va fi nevoie de timp pentru a te adapta și s-ar putea să apară niște provocări pe parcurs – cunoști, lucrurile acelea care se întâmplă atunci când oamenii trăiesc împreună. Pentru a profita la maximum de timpul petrecut cu familia temporară, consultă cele 12 sfaturi ale noastre – cine știe, s-ar putea să le poți folosi chiar și cu familia ta permanentă.
1. Fii deschis și comunică
Ești alergic la alune, nu îți plac fructele de mare, și îți este frică de câini de toate mărimile? Spune-i familiei tale gazdă despre asta imediat. Ar trebui să cunoască cele mai importante lucruri despre tine din documentele tale, dar unele dintre acestea nu pot fi subliniate suficient – mai ales când vine vorba de probleme de sănătate. În plus, este mai bine să discuți despre preferințele culinare sau restricțiile alimentare înainte de a te așeza la masă și toată lumea să se holbeze la tine cum alegi mâncarea. (Cu toate acestea, pentru a fi corect și politicos, asigură-te că încerci totul înainte de a spune că nu îți place.)
2. Oferă-le un cadou
Cadourile sunt minunate și reprezintă un mod grozav de a sparge gheața. Nu trebuie să cheltui o avere, dar un mic suvenir din țara ta natală îți va oferi câteva bile albe. În plus, vă va ajuta gazdele să-și amintească ce membru temporar minunat al familiei ați fost.
3. Participă la mesele în familie
Mâncarea reunește oamenii – este un excelent mod de a socializa în toate culturile. Încearcă să fii acasă pentru a participa la mese, pentru a ajuta la aranjarea mesei sau pentru a spăla vasele. Mâncarea este o modalitate fantastică de a cunoaște oamenii, iar a sta în jurul unei mese este o modalitate distractivă de a învăța cuvinte noi și de a-ți exersa abilitățile conversaționale. Dacă știi să gătești, nu ezita să pregătești ceva specific din țara ta de origine și să duci schimbul cultural la nivelul următor.
4. Respectă programul
Chiar dacă ai plătit pentru șederea ta, faci totuși parte dintr-o familie care nu este a ta - respectă programul și orele limită. Dacă mesele sunt la ora 19, asigură-te că ajungi la timp. Dacă nu ești acasă pentru mese sau activități, informează familia gazdă din timp. Dacă ai pierdut autobuzul și vei ajunge acasă târziu, anunță-i. Chiar dacă nu sunt părinții tăi, ei încă își fac griji pentru tine, așa că practic ar trebui să pretinzi că mama ta te supraveghează.
5. Acceptă diferențele
Probabil că va trebui să te obișnuiești cu alimente și feluri de mâncare diferite, cu noi moduri de a împături rufele și cu respectarea unor reguli care nu sunt aceleași cu cele de acasă. Amintește-ți: diferit și nou nu trebuie să însemne ceva rău. Lucrurile se fac în alte moduri în întreaga lume și atâta timp cât totul funcționează, acesta este un lucru bun și face parte din experiența de învățare. Să recunoaștem: este unul dintre motivele pentru care te-ai înscris. Observarea și acceptarea diferențelor culturale face parte din extinderea orizontului și din procesul de a deveni o persoană mai deschisă la minte și mai matură.
6. Ai grijă la maniere
Nu locuiești într-un hotel și mama ta gazdă nu este menajera ta. Păstrează-ți camera curată, nu lăsa vasele în chiuvetă sau cana cu lapte goală în frigider. Ajută la transportul alimentelor de la mașină în casă. Nu fii o divă folosind toată apa fierbinte în timp ce blochezi baia comună de la 7:00 la 9:00. Nu invita prieteni sau vizitatori să doarmă peste noapte și aduceți-i la cină doar dacă au fost invitați în mod clar. Nu dormi toată ziua de duminică pentru ca apoi să te plângi că nu este micul dejun gata când te trezești. Pe scurt: Încearcă să ai cel mai bun comportament și spune întotdeauna te rog și mulțumesc.
7. Participă la activități
Desigur că poți și ar trebui să petreci timp cu noii tăi prieteni de la școală, dar de ce să nu petreci timp de calitate și cu familia ta gazdă? Când te afli într-o țară străină, să mergi la supermarket sau să te uiți la antrenamentele de fotbal ale surorii tale gazdă poate fi foarte interesant. Participarea la activitățile de zi cu zi este o experiență grozavă de relaționare și conectare care îți permite să exersezi abilitățile lingvistice și te ajută să cunoști o nouă cultură. În plus, nu ai călătorit jumătate de lume ca să stai în camera ta și să te uiți pe telefon, nu-i așa? Cine știe, poate chiar descoperi un nou hobby sau îți faci noi prieteni pe parcurs.
8. Profită de conversațiile zilnice
Cheia pentru a învăța o nouă limbă străină este să treci peste teama de a face greșeli – iar familia ta gazdă este un loc grozav pentru a-ți exersa abilitățile conversaționale. Ei vorbesc ca „oameni reali”, așa că vei auzi o mulțime de idiomuri, fraze și expresii pe care s-ar putea să nu le înveți dintr-un manual. Petrece timp în sufragerie sau în bucătărie și cere-le ajutor pentru teme. Fii sincer dacă nu înțelegi ceva ce au spus ei și încearcă doar să vorbești cât de mult poți. (Poate nu în timp ce toată lumea își urmărește emisiunea preferată la televizor, dar știi tu, vorbești când este momentul.)
9. Încearcă să îți cunoști familia gazdă
Fii interesat de ceea ce familia ta gazdă lucrează, mănâncă sau face pentru a se distra. Pune întrebări, fii curios și încearcă să înveți despre și din ele. Este cel mai bun mod de a descoperi o cultură diferită și de a-ți exersa vocabularul. Dar: respectă spațiul personal și nu forța o relație cu familia ta gazdă. Să întrebi despre planurile lor de peste zi în timp ce sunt la duș nu este probabil cea mai bună idee – indiferent cât de dornic ai fi să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare.
10. Amintește-ți că totul este temporar
Există șansa ca mama ta să facă o friptură mai bună și să nu vrei să mănânci cartofi de cinci ori pe săptămână. Dacă nu îți place postul de radio din mașină sau emisiunile pe care toată lumea le urmărește la televizor, respiră adânc și nu te plânge. Aceasta este doar familia ta temporară, iar ei au propriul lor mod de a face lucrurile – chiar dacă acest lucru implică un gust îndoielnic pentru muzică. După câteva săptămâni sau luni, poți să te întorci la vechea ta viață – și să ai o mulțime de povești și amintiri bune de împărtășit.
11. Fii corect și onest atunci când apar probleme
Ori de câte ori oamenii trăiesc împreună, există loc pentru neînțelegeri - nu este distractiv, dar se întâmplă și de obicei escaladează. În cazul în care nu te înțelegi cu familia ta gazdă sau există o problemă majoră care te deranjează, încearcă mai întâi să vorbești cu familia. Dacă acest lucru nu este posibil, discută cu organizația care a aranjat familia gazdă. Asigură-te că oferi critici constructive și nu te plângi doar de lucruri care sunt diferite, dar nu neapărat alarmante. Fii conștient de faptul că ar putea dura ceva timp să vă obișnuiți unul cu celălalt – nu doar pentru tine, ci și pentru familia gazdă.
12. Păstrează legătură
Prieteniile nu pot fi forțate, dar sperăm că tu și familia ta gazdă vă veți înțelege și veți rămâne conectați chiar și după ce vă luați la revedere. La urma urmei, ați făcut parte din unii din viața celorlalți o vreme și toți cei care v-au văzut dimineața devreme într-o zi nu neapărat foarte bună merită o felicitare cu ocazia zilei de naștere.