Cum să trăiești ca un localnic (și să te simți ca acasă din prima zi)
Este ușor să te simți singur, confuz și chiar puțin speriat atunci când te muți într-un oraș nou. Este nevoie de ceva timp pentru a cunoaște rutinele, ritmul și obiceiurile casei tale adoptive, dar te vei acomoda mai repede decât crezi dacă ne urmezi sfaturile. Iată cum să trăiești ca un localnic și să te simți ca acasă din prima zi.
Adu cu tine câteva lucruri familiare de acasă
Asigură-te că ți-ai umplut valiza cu câteva articole pentru a-ți face noul dormitor să se simtă ca acasă din momentul în care despachetezi. Chiar și lucruri simple, cum ar fi vechea ta lenjerie de pat sau o lumânare pe care o iubești, fac ca noua casă să se simtă mai confortabilă. Și decorarea pereților cu fotografii ale prietenilor și familiei poate face ca „acasă” să nu ți se pară atât de departe.
Sentimentul de apartenență la noul tău oraș începe cu a te simți că aparții noului tău cămin.
Vorbește limba
Interacționează cu cât mai multe persoane în limba lor maternă din prima zi – chiar dacă abilitățile tale sunt încă limitate. Poate fi puțin dificil la început, dar îți va oferi o practică zilnică grozavă, crescându-ți nivelul de încredere în tine și perfecționându-ți abilitățile lingvistice în situații reale în fiecare zi.
Deoarece oamenii au tendința de a aprecia cu adevărat nou veniții care încearcă să le vorbească limba, acest lucru îi va face pe aceștia să îți răspundă într-un mod mai pozitiv și te va face să te simți aparținând comunității încă din prima zi.
Stăpânește argoul
Oriunde mergi, vor exista termeni colocviali și de argou care nu ți-au fost predați în sala de clasă. Fie că servești o „cuppa” (ceașcă de ceai) la Londra, fie că bei o „stubby” (mică bere rece) în Sydney, ascultă ce termeni folosesc ceilalți în jurul tău și adoptă-i în propriul tău vocabular. În curând limbajul va veni natural și te vei simți – și vei fi tratat – ca un localnic.
Fă ce fac și localnicii
Toată lumea din noul oraș merge cu bicicleta prin oraș? Ia-ți o bicicletă! Este metroul sau tramvaiul cel mai popular mod de a te deplasa? Achiziționează-ți cardul de transport cât mai curând posibil, astfel încât să poți explora și să faci naveta cu ușurință împreună cu ceilalți oameni din noul tău oraș. Nimic nu te va face să te simți mai mult ca un localnic decât să trăiești ora de vârf a dimineții cu toți ceilalți!
Ia masa acolo unde iau și ei masa
Când ești în căutarea a noi locuri unde să mănânci sau cauți cafenele la modă care să-ți servească latte-ul aburind exact așa cum îți place, observă unde își petrec timpul localnicii. Evită lanțurile mari de restaurante pe care le poți încerca acasă și explorează străzile laterale sau părțile mai liniștite ale orașului pentru a-ți crește considerabil șansele de a găsi o bijuterie ascunsă.
Ascunse de principalele artere, vei găsi probabil cafenele îndrăgite la nivel local și restaurante de familie care servesc preparate delicioase din bucătăria regională - nimic nu este mai local decât să savurezi mâncăruri care au hrănit orașul generații întregi!
Explorează și fii turist
Nu uita să vizitezi orașul și ca turist. Când ajungi la destinație, utilizarea hărții turistice învechite și explorarea celor mai emblematice și faimoase atracții ale orașului te vor ajuta să te orientezi. Petrecerea unei zile sau două vizitând parcuri, muzee, zone comerciale populare sau cartiere de teatru îți va oferi o bază excelentă de cunoștințe despre noua ta casă.
Odată ce ești pregătit și știi unde sunt locurile „de văzut”, poți explora orașul mult mai în amănunt.
Deosebește lirele sterline de pesos
Banii fac lumea să se rotească, așa că unul dintre primele lucruri esențiale de pe lista ta cu lucruri „de făcut” este să te asiguri că ai bani în moneda locală și să rezolvi operațiunile bancare.
Pasul 1: Asigură-te că ajungi la destinație cu numerar în moneda locală pentru a te asigura că nu ești blocat cu propoziția „Oh, nu acceptați cardul?”.
Pasul 2: Vino pregătit fie cu un card de călătorie preplătit, fie cu un card de credit de acasă care îți permite să faci tranzacții sau să retragi bani de la un bancomat din străinătate.
Pasul 3: Odată ce ai o adresă înregistrată sau ți-ai asigurat un loc de muncă, gândește-te să îți deschizi un cont bancar local în moneda țării, pentru a economisi comisioane enervante în valută străină la fiecare tranzacție pe care o faci.
Este la fel de important să știi mai multe detalii despre cultura bacșișului din noua ta țară gazdă: sunt necesare bacșișuri și, dacă da, cât de mult și în ce situații? Amintește-ți că în SUA, de exemplu, bacșișul foarte generos este esențial în aproape orice situație care presupune un serviciu.
Fă-ți prieteni locali
Vecinii tăi sau oamenii pe care îi întâlnești la cafeneaua locală sau la serviciu s-ar putea să fi trăit în acest oraș sau țară toată viața. Efortul de a te împrieteni cu localnicii nu numai că te va face să te simți mai confortabil în noul oraș, ci îți va deschide și tot felul de uși: vor veni înarmați cu o mulțime de sfaturi profesioniste, locuri secrete de întâlnire și recomandări locale pentru orice, de la locuri de vizitat până la feluri de mâncare de pe tarabele stradale care trebuie neapărat încercate.
Absorbind cunoștințele lor locale, vei începe să te simți și tu ca un localnic în cel mai scurt timp.
Invită vizitatori
Știind că în doar câteva săptămâni vei avea prietenii sau familia în vizită pentru un weekend, îți oferă confortul de a ști că „la revedere” - despărțirile recente sunt de foarte scurtă durată. În curând îi vei revedea și de data aceasta le vei prezenta și lor toate locurile pe care le iubești în noul oraș.
Privind orașul prin ochii lor în timp ce tu le vei fi ghid turistic, te va ajuta să realizezi cât de bine cunoști locul și cât de localnic începi să devii.