Cum să nu te faci de râs în metroul londonez
Metroul londonez poate părea lipsit de maniere și oameni prietenoși, dar cei care se aventurează în această junglă subterană sunt legați de o serie de reguli de neîncălcat. Fără ele, acest ecosistem fragil de călători flămânzi, stresați și somnoroși s-ar destrăma. Iată opt sfaturi de top pentru a te ajuta să te orientezi pe cea mai veche linie de metrou din lume fără să te faci de râs (și să te simțiți ca un adevărat londonez în acest proces).
1. Planifică
Metroul este URIAAAAAAȘ! Aproape cinci milioane de pasageri folosesc cele 11 linii și 270 de stații în fiecare zi, așa că este important să îți planifici din timp călătoria pentru a evita să fii copleșit când ajungi la prima stație de metrou. Explorează harta cu liniile colorate, află care sunt cele mai rapide rute și nu uita să descarci aplicația Citymapper, care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru transport.
2. Pregătește cardul/biletul Oyster pentru barieră
Pregătește-te să ai parte de priviri încruntate dacă ești persoana care ține coada la bariera de bilete. Asigură-te că ai biletul, cardul contactless sau cardul Oyster pregătite pentru a fi glisate sau inserate. De asemenea, verifică dacă biletul tău este valabil sau dacă are suficient credit; nimeni nu vrea să se strecoare printre mulțimi pentru a cumpăra un bilet nou.
3. Urmează regulile scărilor rulante
Nimic nu deranjează mai mult călătorii din metrou decât navetiștii care stau pe partea stângă a scărilor rulante: partea dreaptă este rezervată pentru cei care stau nemișcați, în timp ce partea stângă este destinată celor grăbiți. Nu te mira dacă cineva îți spune – nu întotdeauna cu amabilitate – să te dai la o parte dacă stai pe partea stângă.
4. Lasă pasagerii să coboare înainte de a urca
Respectă ecosistemul – este fragil! Nu încerca niciodată să te strecori printre călătorii care încă așteaptă să iasă din metrou. Aceștia au prioritate și este esențial să se mențină spațiu suficient pentru ca ei să poată coborî. După ce toată lumea a coborât, poți intra în tren, asigurându-te că te deplasezi spre centrul vagonului. Când pleci, continuă să te miști până când ai depășit mulțimea; nimic nu blochează traficul mai mult decât un pasager care stă nemișcat pentru a-și verifica telefonul sau pentru a căuta ceva în rucsac.
5. Cedează-i scaunul unei persoane în vârstă sau însărcinate
Scaunele sunt ca niște comori în subteran și, dacă ai norocul să găsești un loc unde să te așezi, apreciază-l! Cu toate acestea, este o practică obișnuită să oferi scaunul tău – mai ales dacă este unul prioritar – unei persoane în vârstă sau gravide. Transport for London (TfL) a introdus insignele Baby on Board pentru a ajuta viitoarele mame să se descurce în metrou – și pentru a evita situațiile stânjenitoare pentru amândoi.
6. Ține pentru tine
Londra este un amestec plin de culturi care întâmpină pe oricine, dar locuitorii săi se schimbă atunci când coboară în subteran. Au dispărut plăcerile pentru că toată lumea are un singur scop: să ajungă de la A la B cu cât mai puțină agitație. Nimeni nu este acolo să-și facă prieteni sau să discute cu colegii navetiști.
7. Respectă spațiul personal
Spațiul personal este un lux în metrou – în special în timpul orelor de vârf – și există câteva reguli de conduită pe care ar trebui să le respecți atunci când ești strivit de colegii de călătorie. Pentru început, nu încerca să citești mesajele text ale oamenilor (cu excepția cazului în care sunt cu adevărat interesante, desigur!), nu lua niciodată mâncare urât mirositoare în subteran (indiferent cât de delicioasă ar fi) și nu fii persoana care cântă muzică cu voce tare (chiar dacă este un hit absolut).
8. Așteaptă ca ușile să se deschidă înainte de a te muta
Într-un metrou aglomerat, este posibil să te simți nerăbdător să cobori la stația ta. Cu toate acestea, este important să nu te miști până la ușă în timp ce trenul este încă în mișcare. În schimb, așteaptă până când metroul ajunge la stația ta. Sunt șanse să nu fii singura persoană care vrea să coboare la aceeași stație.