Cum să înveți rapid limba engleză: 10 sfaturi
Engleza este o limbă distractiv de învățat și, deși este considerată accesibilă și relativ ușor de învățat, cu 750.000 de cuvinte și ortografie care îl poate pune în dificultate și pe cel mai priceput cursant, învățarea rapidă a limbii engleze poate părea imposibilă. Dar sunt aici pentru a vă spune că nu este, atâta timp cât ai strategia potrivită.
Iată cele mai bune sfaturi pentru a învăța rapid limba engleză:
1. Citește tot ce prinzi
Literatură clasică, broșuri, ziare, site-uri web, e-mailuri, feedul tău de pe social media, cutii de cereale: dacă este în engleză, citește-l. De ce? Ei bine, acest conținut va fi plin de vocabular nou și suculent, precum și de o cantitate suficientă pe care o cunoști deja. Acest lucru te ajută să te îmbunătățești rapid, deoarece reexpunerea la vocabularul învățat îți oferă noi exemple în context, întărind astfel acele cuvinte în mintea ta. Pe de altă parte, învățarea de cuvinte și expresii noi este esențială pentru a-ți construi arsenalul de vocabular, în special într-o limbă precum engleza, cu atât de multe cuvinte! Cu toate acestea, nu ajunge doar să citești și să mergi mai departe – în continuare, trebuie să…
2. Notează cuvintele noi
Acest sfat este unul clasic din motive întemeiate: funcționează! Când învățăm, de multe ori ne bucurăm de o expresie nouă atât de mult încât uitarea sa pare imposibilă. Dar ai încredere în noi, nu totul rămâne întipărit de prima dată. Pentru a te ajuta, obișnuiește-te să ai la tine un caiet funky sau să folosești o aplicație precum Evernote. Ori de câte ori auzi sau citești un cuvânt sau o expresie nouă, scrie-o în context: adică într-o propoziție și cu sensul notat. Acest lucru îți economisește timp, deoarece nu te vei întoarce la acel cuvânt să te întrebi: „Oare ce însemna acel cuvânt/expresie?”.
3. Vorbește cu oameni adevărați
Pentru ce este o limbă dacă nu pentru a comunica? Sigur, noi, oamenii, am devenit experți în a comunica fără să deschidem gura – mulțumesc Whatsapp! – dar este adevărat că vorbirea unei limbi te ajută mult mai bine să-ți rămână în cap decât să o citești sau să o scrii. Gândește-te doar de câte ori ai auzit oameni spunând că „înțeleg, dar nu pot vorbi engleza”. O mulțime de potențiali vorbitori de engleză au transformat vorbirea într-o barieră uriașă de netrecut, care îi înspăimântă. Nu fi așa. Caută vorbitori nativi pentru un schimb lingvistic informal, înscrie-te la un curs sau urmează cursuri conversaționale online.
4. Abonează-te la podcasturi sau canale Youtube (în engleză)
Îți place umorul? Politica? Bloggingul? Gătitul? Cu subiecte care acoperă toate interesele imaginabile, există un podcast sau un canal de Youtube în limba engleză pentru tine. Abonează-te la câteva și ascultă în timp ce conduci sau urmărește-le în timpul navetei către școală sau serviciu. La început, s-ar putea ca accentele native să ți se pară dificile, dar nu renunța și în curând vei începe să înțelegi ceea ce auzi (precum și să înveți o mulțime de cuvinte noi de la un vorbitor nativ!).
5. Călătorește în străinătate
Dacă există o modalitate mai bună de a învăța limba engleză decât să te înconjori de ea în timp ce trăiești și studiezi într-o țară vorbitoare de limbă engleză, ne-ar plăcea să știm! Nu este un secret pentru nimeni că engleza este cea mai vorbită limbă din lume și, având o listă lungă de țări în care să călătorești, poți alege mediul ideal de învățare în funcție de emisferă, vreme sau orașul preferat. Gândește-te la Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, SUA, Canada și Africa de Sud, pentru a numi doar câteva!
6. Folosește-ți prietenii
Ai prieteni care postează online în engleză? Nu trece peste aceste postări în fluxul de știri: scanează articolele pe care le distribuie și citește unul sau două în fiecare zi. Acestea pot fi articole de știri sau reviste, videoclipuri, discuții, postări pe blog, melodii sau orice altceva: dacă sunt în engleză și subiectul te interesează, îți vor fi de ajutor!
7. Pune o mulțime de întrebări
Poate curiozitatea a ucis pisica, dar l-a și propulsat pe cel care învață limba să vorbească fluent! Pe măsură ce înveți engleza, vei aduna în curând un munte de întrebări. Nu rămâne cu îndoielile tale – fii curios și află răspunsurile! Dacă ești înscris la un curs, întreabă-ți profesorul (la urma urmei, pentru asta sunt acolo). Dar dacă înveți singur, nu-ți face griji: găsește răspunsuri pe bloguri sau site-uri web lingvistice, întreabă alți cursanți sau citește pe forumuri. Vei fi fericit că ai făcut-o!
8. Urmărește stelele
Variază metodele de învățare alegând un actor sau cântăreț nativ vorbitor de engleză care îți place. Acum, mergi online, găsește o grămadă de interviuri pe care le-a acordat – și urmărește-le! Urmărește prima dată esențialul, apoi din nou, oferindu-ți timp pentru a nota expresiile și cuvintele interesante pe care le auzi. Argoul, poveștile, umorul și anecdotele care ies din aceste interviuri îți vor oferi cu siguranță multe de învățat!
9. Începe cu ceea ce ai nevoie cu adevărat
Este posibil ca studiile tale de engleză să meargă mult mai repede dacă îți amintești constant de motivele tale pentru a învăța. Mergi la un schimb de studii? Atunci, concentrează-te pe vocabularul legat de studiile tale. Ai o conferință în străinătate? Perfecționează elementele de început de conversație pentru a le folosi cu ceilalți participanți. Mergi într-un an sabatic? Se pare că vocabularul de călătorie și turism îți va fi ghid. Dacă pur și simplu începi să studiezi limba engleză sperând să înveți ca prin magie orice și totul deodată, este posibil să ajungi confuz și epuizat. Ceea ce ne duce la…
10. Nu renunța
Când începi să simți că nu avansezi – ceea ce se întâmplă tuturor cursanților la un moment dat – nu spune „Nu vorbesc engleză” sau „Nu voi înțelege niciodată asta”. De fapt, elimină acele propoziții din vocabularul tău! Ele nu fac decât să îți estompeze înțelegerea progresului pe care îl faci și te vor convinge că visele tale de a vorbi bine engleza sunt imposibile. În schimb, spune „Învăț limba engleză și progresez în fiecare zi”, „Nu este întotdeauna ușor, dar merită”, „Știu mult mai multe decât știam acum șase luni” și alte expresii pentru a-ți aminti de imaginea de ansamblu.