Iată cum poți fii mai fericit
Fericirea nu ne face doar să ne simțim bine, ci de asemenea ne face și bine. A fi fericit ne poate reduce tensiunea arterială și riscul de probleme de sănătate, ne poate ajuta să devenim mai productivi și mai activi și să ne îmbunătățim somnul.
Dar, potrivit celui mai recent Raport al Fericirii la nivel global, fericirea tinerilor (15-25 de ani) din America de Nord, Europa de Vest, Australia și Noua Zeelandă este în scădere – și a scăzut timp de un deceniu. În multe regiuni din întreaga lume, adulții în vârstă sunt mai puțin fericiți decât tinerii.
Au existat din ce în ce mai multe cercetări cu privire la modul în care ne putem simți mai fericiți pe termen lung. Nu este deloc surprinzător faptul că petrecerea timpului pe rețelele de socializare nu este cheia fericirii. În schimb, încearcă să integrezi în viața ta unele dintre aceste activități pentru a-ți îmbunătăți starea generală de fericire și pentru a-ți consolida bunăstarea.
Mănâncă o dietă variată
S-ar putea să nu ne dăm seama, dar luăm peste 200 de decizii alimentare pe zi, iar acestea nu sunt întotdeauna cele mai benefice pentru starea noastră de fericire. Este ușor să alegem alimente, în special dintre cele bogate în zahăr, cum ar fi ciocolata sau carbohidrații, pentru a ne simți bine.
Dar aceste soluții pe termen scurt nu ajută. Endorfinele (hormonii fericirii) eliberate în creier sunt temporare și sunt adesea urmate de o scădere a energiei și a dispoziției. În schimb, ai grijă de mintea și corpul tău alegând o dietă variată. Oamenii de știință sugerează consumul de fructe și legume cu posibile efecte psihologice benefice imediate, iar un studiu a legat consumul de legume de fericirea pe parcursul mai multor zile.
Aproximativ 95% din serotonina noastră (un hormon cheie al bunei dispoziții) este produsă de intestinul nostru, nu de creierul nostru, așa că încearcă probiotice precum kombucha și iaurturi vii pentru a susține sănătatea intestinului. Acordă prioritate consumului unei varietăți bogate de fructe, legume și cereale integrale, care eliberează zaharurile în mod gradual și susține nivelurile de vitamina B cu ajutorul legumelor verzi.
Fă mișcare
Activitatea fizică și fericirea sunt legate. Asta și pentru că, pe măsură ce ne mișcăm mai mult, eliberăm mai mulți hormoni ai fericirii. Conform unui studiu american, persoanele active raportează cu 1,5 zile mai puțin de sănătate mintală precară în fiecare lună. Nu este nevoie să alergi un maraton pentru a simți beneficiile exercițiilor fizice - adăugarea a doar 30 de minute de activitate moderată (mers pe jos, alergare, yoga sau antrenamente de fitness) de trei ori pe săptămână în rutina ta poate reduce stresul și anxietatea.
Începerea rutinelor de exerciții fizice poate părea dificilă, dar experții au descoperit ceva interesant. Starea de fericire poate să ne faciliteze adoptarea comportamentelor mai sănătoase - atunci când suntem fericiți, tendința este să menținem activitatea fizică și să adoptăm alegeri alimentare mai bune, susținând astfel bunăstarea noastră. Prin urmare, știința indică faptul că începutul este cea mai dificilă parte. Persistența și integrarea mișcării regulate pot iniția un ciclu benefic de creștere a fericirii și îmbunătățire a satisfacției generale în viață.
Stimulează-ți creierul (învățând o limbă!)
Creierele noastre sunt instrumente incredibile și menținerea lor în formă este esențială. Explorarea intereselor noastre, învățarea și dezvoltarea de noi abilități pot îmbunătăți starea noastră de spirit și pot crește încrederea în sine.
Aici intervine studiul unei limbi străine. Acest lucru îți poate lărgi orizonturile, te poate ajuta să comunici mai bine și îți poate deschide ușile pentru schimbul cultural - mai ales dacă studiezi în străinătate! Costa Rica este considerată pe scară largă ca fiind "fericită" datorită naturii sale fantastice, atenției asupra sustenabilității și calității ridicate a vieții - de ce să nu studiezi acolo?
Învățarea limbilor străine poate crea și fericire ciclică; cercetările arată că, cu cât ne place mai mult să învățăm, cu atât ne implicăm mai profund ca și cursanți și cu atât mai bine ne descurcăm, ceea ce duce la și mai multă bucurie și fericire.
Caută conexiuni
Oamenii prosperă în conexiuni și, deși avem nevoi sociale variate (salut, introvertiților!), fericirea noastră poate avea de suferit dacă ne izolăm. Nu există un număr "ideal" de prieteni, deși unele studii sugerează că avem 3-6 prieteni foarte buni. Conexiunile sociale semnificative pot îmbunătăți stima de sine și capacitatea de empatie, reducând anxietatea și chiar întărind sistemul nostru imunitar. Prin urmare, calitatea contează mai mult decât cantitatea.
Comunitățile noastre mai largi ne pot oferi, de asemenea, un sentiment de apartenență. De la un grup mic de prieteni pe care îi vezi în mod regulat, până la antrenamente cu o echipă sportivă sau petrecerea timpului de calitate cu familia, fă-ți timp pentru a te conecta cu adevărat cu oamenii din jurul tău.
Fă-ți timp pentru fericire
Fericirea este importantă pentru o viață bună și sănătoasă dar nu este ceva ce apare pur și simplu în viața noastră. Avem capacitatea de a ne cultiva propriul nivel de fericire, așa că este esențial să dedicăm timp pentru a ne concentra asupra acestui aspect. Fie că optăm să fim mai activi, să adoptăm o alimentație sănătoasă, să învățăm o limbă străină sau să râdem copios alături de prieteni, aceste practici susținute de cercetare, care contribuie la fericirea noastră, pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării noastre pe termen lung.