GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

50 de cărți memorabile de citit într-o viață

50 de cărți memorabile de citit într-o viață

Există ceva special în a te pierde în paginile unei cărți bune. Cititul este o modalitate eficientă de a-ți lărgi orizonturile, mai ales atunci când înveți o limbă străină. Fiecare carte deschide ușa către lumi noi, indiferent dacă alegi să citești în limba maternă sau în limba pe care o înveți.

Modul în care lectura a diferite genuri literare îți poate consolida abilitățile lingvistice

Lumea literaturii te expune la diferite stiluri de scriere, vocabular și perspective, toate acestea fiind esențiale pentru a-ți consolida înțelegerea limbii. Limbajul folosit în fiecare dintre genurile literare variază foarte mult. De la limbajul bogat și descriptiv al romanelor clasice până la tonul ritmic și conversațional al ficțiunii moderne - fiecare gen își aduce provocările și recompensele. 

Argoul, dialectele și diferitele tehnici narative te ajută să dezvolți o înțelegere mai profundă a limbii în care citești. Explorând o gamă largă de cărți, obții o mai mare expunere la nuanțele unei limbi și îți consolidezi înțelegerea elementelor precum gramatica și tonul.

În plus, multe cărți oferă informații despre istorie, politică și diferite societăți. Aceste cărți te ajută să vezi lumea din perspectiva altei persoane - un instrument puternic pentru a obține informații despre diferite culturi.

Să începem

Pentru a te ghida în călătoria ta literară, iată lista noastră de 50 de cărți ce trebuie citite. Descoperă un mix de literatură modernă și clasică, care te va inspira și te va ajuta să îți dezvolți abilitățile lingvistice.

Clasici

1. 1984 de George OrwellPătrunde într-o lume distopică în care Big Brother (fratele mai mare) cel rău îți urmărește fiecare mișcare.

2. To Kill a Mockingbird de Harper LeeDescoperă povestea puternică a nedreptății rasiale prin ochii nevinovați ai unei fete tinere.

3. The Catcher in the Rye de J.D. SalingerNavighează prin complexitățile anxietății și rebeliunii adolescenților cu Holden Caulfield.

4. Pride and Prejudice de Jane AustenIntră într-o lume a tensiunii romantice și a comentariilor sociale pline de spirit în Anglia secolului al XIX-lea.

5. The Great Gatsby de F. Scott FitzgeraldFii martor la decadența și tragedia visului american în anii 20.

Fantezie

6. Harry Potter Series de J.K. RowlingPornește într-o călătorie magică cu Harry și prietenii săi vrăjitori de la Hogwarts, în timp ce luptă împotriva răului.

7. The Night Circus de Erin MorgensternPierde-te într-o competiție magică, cu evenimente temporale surprinzătoare între doi tineri iluzioniști.

8. Dune de Frank HerbertPătrunde într-o poveste epică despre politică, religie și supraviețuire pe o planetă pustie.

9. Good Omens de Neil Gaiman and Terry PratchettBucură-te de o poveste hilară și apocaliptică despre un înger și un demon care fac echipă pentru a salva lumea.

10. The Lord of the Rings de J. R. R. Tolkien – Pornește într-o căutare epică prin Pământul de Mijloc pentru a distruge un inel puternic și a-l învinge pe Sauron.

11. The Secret Garden de Frances Hodgson BurnettO fată singură descoperă o grădină magică, ascunsă, care îi transformă viața.

12. Circe de Madeline MillerScufundă-te într-o repovestire feministă a vieții lui Circe, vrăjitoarea din mitologia greacă.

13. The Alchemist de Paulo CoelhoUrmărește călătoria unui păstor într-o misiunea personală de a-și descoperi adevăratul destin.

Romantism

14. The Fault in Our Stars de John GreenTrăiește călătoria sfâșietoare și înălțătoare a doi adolescenți care se luptă cu cancerul.

Tineri adulți

15. The Perks of Being a Wallflower de Stephen ChboskyDescoperă avantajele și dezavantajele maturizării prin ochii unui adolescent sensibil.

16. Looking for Alaska de John GreenDescoperă misterele și suferințele primei iubiri și pierderi.

Ficțiune istorică

17. The Book Thief de Markus ZusakTrăiește al Doilea Război Mondial prin ochii unei fete tinere care își găsește alinare furând cărți.

18. The Kite Runner de Khaled HosseiniUrmărește o călătorie de prietenie, trădare și liberare pe fundalul istoriei turbulente a Afganistanului.

19. A Thousand Splendid Suns de Khaled HosseiniFii martor la forța și rezistența a două femei în Afganistanul devastat de război.

20. Catch-22 de Joseph HellerNavighează prin absurditățile și ororile celui de-al Doilea Război Mondial prin ochii unui bombardier.

21. Americanah de Chimamanda Ngozi AdichieExplorează provocările identității și ale apartenenței prin ochii unui imigrant nigerian în America.

22. The Help de Kathryn StockettDescoperă poveștile curajoase ale servitoarelor afro-americane care vorbeau împotriva nedreptăților rasiale în Mississippi anilor 1960.

Distopic

23. The Hunger Games de Suzanne CollinsAlătură-te lui Katniss Everdeen într-o luptă pentru supraviețuire într-un viitor întunecat și distopic.

24. The Road de Cormac McCarthyCălătorește printr-un peisaj post-apocaliptic cu un tată și fiul său în timp ce caută să găsească civilizația.

25. Fahrenheit 451 de Ray BradburyIntră într-un viitor în care cărțile sunt interzise și „pompierii” le ard.

26. Brave New World de Aldous HuxleyExplorează o viziune înfricoșătoare a unei societăți modificate genetic condusă de plăcere și control.

27. The Handmaid’s Tale de Margaret AtwoodIntră într-o lume distopică terifiantă în care femeile sunt lipsite de drepturile lor.

28. Station Eleven de Emily St. John MandelFii martor la o lume post-apocaliptică în care o simfonie călătoare menține speranța vie prin artă.

29. Never Let Me Go de Kazuo IshiguroReflectă asupra dilemelor etice ale clonării și a ceea ce înseamnă cu adevărat să fii om.

SF (științifico-fantastic)

30. The Martian de Andy WeirÎncurajează-l pe astronautul blocat pe Marte în timp ce își folosește inteligența pentru a supraviețui.

Thriller

31. Gone Girl de Gillian FlynnDezvăluie misterele întortocheate ale unei soții dispărute și ale unui soț suspicios.

32. The Girl on the Train de Paula HawkinsExperimentează un thriller psihologic prin ochii unui narator nesigur.

33. The Shadow of the Wind de Carlos Ruiz ZafónDescoperă o bibliotecă ascunsă de cărți uitate și un mister întunecat în Barcelona postbelică.

34. The Goldfinch de Donna TarttUrmărește viața agitată a unui băiat care supraviețuiește unui atac terorist și se agață de un tablou furat.

35. Slaughterhouse-Five de Kurt VonnegutExperimentează haosul celui de-al Doilea Război Mondial și călătoria în timp cu un soldat pe nume Billy Pilgrim.

Ficțiune

36. Normal People de Sally RooneyUrmărește relația complicată a doi adolescenți irlandezi de la liceu până la maturitate.

37. Big Little Lies de Liane MoriartyDescoperă secretele și minciunile întunecate ale unei comunități suburbane perfecte, unde nu totul este așa cum pare.

38. Where the Crawdads Sing de Delia OwensDescoperă secretele unei misterioase „Marsh Girl” care este acuzată de crimă în mlaștinile din Carolina de Nord.

39. The Secret History de Donna TarttUrmărește un grup de studenți de elită care sunt implicați într-o crimă.

40. Wonder de R. J. PalacioUrmărește povestea unui băiat cu o afecțiune genetică în timp ce merge la școală pentru prima dată și se confruntă cu diferite provocări.

41. Eleanor Oliphant Is Completely Fine de Gail HoneymanUrmărește călătoria interesantă și emoționantă a unei femei ciudate din punct de vedere social spre a-și găsi drumul.

42. Quiet de Susan Cain– Sărbătorește puterea introvertiților într-o lume care nu se poate opri din vorbit.

43. Little Fires Everywhere de Celeste NgExplorează complexitatea dinamicii familiei și a tensiunilor rasiale într-o comunitate suburbană.

44. Life of Pi de Yann Martel Supraviețuiește unui naufragiu mortal cu un băiat și un tigru bengalez în timp ce navighează spre țărm cu o barcă de salvare.

Non-ficțiune

45. Becoming de Michelle ObamaInspiră-te din călătoria fostei Prime Doamne din partea de sud a Chicago la Casa Albă.

46. Educated de Tara WestoverDescoperă puterea transformatoare a educației într-un memoriu despre copilăria într-o gospodărie strictă și abuzivă.

47. Thinking, Fast and Slow de Daniel KahnemanExplorează sistemele duale de gândire care conduc modul în care luăm decizii.

48. Bad Feminist de Roxane GayReflectează asupra feminismului, culturii și identității moderne printr-o colecție de eseuri interesante și pline de spirit.

Roman grafic

49. Maus de Art SpiegelmanUn roman grafic interesant în care naziștii sunt pisici și evreii sunt șoareci.

50. Persepolis de Marjane SatrapiUrmărește călătoria în viața reală a lui Satrapi de la copilărie la maturitate în Teheran în timpul Revoluției Islamice. 

Lectură plăcută!

Dezvoltă-ți abilitățile lingvisticeStudiază în străinătate
Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Testează-ți engleza în câteva minute

Află mai multe