5 orase carora le pasa de mediul inconjurator
Apropiindu-se vertiginos în luna aprilie este Ziua Pământului. Desfășurată anual în data de 22 a acestei luni, este o zi importantă în care să sărbătorim planeta noastră, dar și să recunoaștem problemele grave care o afectează.
Dar nu ar trebui să avem nevoie de o zi specifică pentru a aduce un omagiu fenomenului glorios pe care îl numim Pământ. Ar trebui să-l onorăm în fiecare zi cu o apreciere a naturii din jurul nostru. De la arbori sequoia gigantici care, cu înțelepciunea a o mie de ani, respiră oxigen în lumea noastră, până la solul minuscul, bogat în minerale, care oferă viață pentru miliarde de organisme care se reproduc.
Din această micro viziune, să ne extindem. Pentru a aprecia Ziua Pământului, să aruncăm o privire la cinci orașe care își asumă impactul avut asupra mediului prin reducerea deșeurilor și a poluării.
1. San Francisco
Gazda unora dintre cele mai avansate companii de pe planetă, precum Facebook și Google, San Fran este un tărâm al valorilor progresive și al inovației tehnologice. Din 2012, când s-a anunțat că 80% din deșeurile orașului vor ajunge în instalațiile de reciclare și nu în gropile destinate acestora, a devenit orașul lider al Americii pentru eliminarea sustenabilă a deșeurilor.
Asta nu e tot. Bay Area are câteva sute de clădiri certificate LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), ceea ce înseamnă că sunt foarte conștienți de gestionarea producției de energie. Ah, și nu uita de cultura alimentară – bucătăria vegană este uriașă în orașul iubirii; totul se rezumă la agricultura locală și mâncarea produsă în mod sustenabil.
2. Singapore
Orașul-stat suveran se simte departe de mare parte din Malaezia și Indonezia care îl înconjoară – un centru insular mic de arhitectură ultramodernă și inovație economică. Cel mai emblematic spațiu verde al lor, Gardens by the Bay, găzduiește o dumbravă de structuri falnice ‘super-arbor’ care colectează energia solară pentru a alimenta un spectacol de lumini vibrant în fiecare noapte. Acești ‘copaci’ sunt locuiți și de mii de plante care cresc pe verticală.
Grădinile au creat un precedent pentru “clădirea verde” care s-a extins în întregul oraș, cu tot mai multe panouri solare, sisteme de conservare a apei, spații de lucru comune și grădini pe acoperiș integrate în planificarea urbană.
3. Vancouver
Înconjurat de natură în inima Columbiei Britanice – o întindere strălucitoare a Oceanului Pacific pe de o parte și vârfurile înzăpezite ale Munților Stâncoși pe de altă parte, este ușor de înțeles de ce Vancouver este un oraș ecologic. Și se folosește foarte bine de împrejurimile sale naturale epice, cu piețe ce oferă produsele proaspete ale fermierilor locali presărate peste tot și o aplicație grozavă TapMap pe care o poți descărca pentru a localiza cea mai apropiată fântână publică de băut apă. O mare parte a orașului este gândită pentru pietoni, având o rețea în creștere de piste pentru biciclete care se întinde din West 10th Avenue.
Au reușit să reducă emisiile de carbon cu 33% și, de asemenea, s-au angajat să planteze încă 150.000 de copaci. Ne place ambiția, Vancouver!
4. New York
Când te gândești la “protecția mediului”, New York City este probabil ultimul loc care îți vine în minte. Și totuși, cu aproape două milioane de locuitori înghesuiți într-o bucată minusculă de 59 de kilometri pătrați a insulei Manhattan, a fi un oraș sustenabil este o necesitate.
The Big Apple (poreclă a orașului New York) are cea mai scăzută rată a proprietarilor de mașini din întreaga SUA. Peste 1,5 milioane de locuitori folosesc metroul pentru a se deplasa, contribuind la un nivel foarte scăzut de emisii pe cap de locuitor. De asemenea, nenumăratele blocuri turn și apartamente (în care oamenii ocupă mai puțin spațiu și împart resursele) contribuie la eficiența energetică generală a orașului.
5. Seul
Lider mondial în inovare tehnologică, Seul este unul dintre “orașele inteligente” originale ale planetei, unde tehnologia este folosită pentru a influența viața publică și planificarea urbană.
De exemplu, ei colectează și partajează în mod deschis date electronice despre oraș (adunate de la cetățeni, dispozitive și mașini) prin internet. Unele dintre aceste date sunt folosite pentru a furniza actualizări în timp real și statistici pentru sistemul lor de transport public integrat, astfel încât oamenii să știe cât de mult folosesc trenurile și când este cel mai bine să facă acest lucru. Operatorii de trenuri sunt capabili să gestioneze mai bine resursele, iar rezidenții săi sunt împuterniciți să fie și ei mai conștienți de mediul înconjurător.