GO Blog | EF Blog
Cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură de la EF Education First
MenuFree Brochure

24 de curiozități despre Jocurile Olimpice care te vor da pe spate

24 de curiozități despre Jocurile Olimpice care te vor da pe spate

Chiar dacă nu te interesează prea mult sportul, există ceva magic la Jocurile Olimpice: sportivii se antrenează ani de zile pentru a da totul și pentru a oferi performanța vieții lor - adesea în câteva secunde. Plângem cu lacrimi de fericire pentru câștigători, simpatizăm cu învinșii, țipăm la televizor și batem palma cu străini. La fiecare doi ani, ne adaptăm la un fus orar diferit, ne simțim puțin mai patrioți și devenim foarte buni la recunoașterea steagurilor și imnurilor naționale din întreaga lume.

Pentru a intra în spiritul olimpic și emoțiile care vin cu el, am adunat câteva curiozități despre Jocurile Olimpice care te vor da pe spate - astfel încât să ai ceva de aprofundat în timp ce aștepți ca următorul record atletic să fie doborât (sau să sosească livrarea de pizza).

1. Primele Jocuri Olimpice au avut loc în secolul 8 î.Hr. în Olympia, Grecia. Acestea au avut loc la fiecare patru ani timp de 12 secole. Apoi, în secolul 4 d.Hr., toate festivalurile păgâne au fost interzise de împăratul Teodosie I, iar Jocurile Olimpice nu au mai avut loc.

2. Cu toate acestea, tradiția atletică a fost reînviată aproximativ 1500 de ani mai târziu: Primele Jocuri Olimpice moderne au avut loc în 1896 în Grecia.

3. În Grecia antică, sportivii nu își făceau griji cu privire la sponsorizare, protecție sau modă – concurau goi.

4. Pe atunci, jocurile durau cinci sau șase luni.

 5. Femeilor li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice din 1900.

 6. În perioada 1924-1992, Jocurile Olimpice de iarnă și de vară au avut loc în același an. Acum, sunt pe cicluri separate și alternează la fiecare doi ani.

 7. Doar patru sportivi au câștigat medalii atât la Jocurile Olimpice de iarnă, cât și la cele de vară. Doar una dintre ele, Christa Ludinger-Rothenburger, a câștigat medalii în același an.

 8. În timpul Jocurilor de la Londra din 2012, Satul Olimpic a necesitat 165.000 de prosoape pentru puțin mai mult de două săptămâni de activitate.

 9. Limbile oficiale ale Jocurilor sunt engleza și franceza, completate de limba oficială a țării gazdă.

 10. Tarzan a concurat la Jocurile Olimpice: Johnny Weissmuller, un atlet devenit actor care l-a interpretat pe Tarzan în 12 filme, a câștigat cinci medalii de aur la înot în anii 1920.

 11. În perioada 1912-1948, artiștii au participat la Jocurile Olimpice: pictori, sculptori, arhitecți, scriitori și muzicieni au concurat pentru medalii în domeniile lor.

 12. În timpul Jocurilor de la Berlin din 1936, doi sportivi japonezi concurând la săritura cu prăjina s-au clasat la egalitate pentru locul doi. În loc să concureze din nou, au tăiat medaliile de argint și bronz în jumătate și au fuzionat cele două jumătăți diferite, astfel încât fiecare dintre ele să aibă o medalie jumătate de argint și jumătate de bronz.

 13. Torța olimpică este aprinsă în mod tradițional într-o ceremonie antică la templul Herei, în Grecia: actrițele, purtând costume de preotese grecești, folosesc o oglindă parabolică și raze solare pentru a aprinde torța.

 14. De acolo, torța pornește pe traseul spre orașul gazdă: este de obicei purtată de atleți, dar a călătorit pe o barcă, pe un avion (și pe Concorde), călare, pe spatele unei cămile, prin semnal radio, sub apă și într-o canoe.

 15. Torța olimpică neaprinsă a fost, de asemenea, dusă în spațiu de mai multe ori.

 16. Torța și flacăra olimpică ar trebui să ardă pe toată durata evenimentului. În cazul în care flacăra se stinge, aceasta poate fi reaprinsă doar cu o flacără de rezervă, care a fost aprinsă și în Grecia, și niciodată cu o brichetă obișnuită!

 17. Jocurile de la Londra din 2012 au fost primele Jocuri Olimpice la care toate țările participante au trimis sportivi de sex feminin.

 18. Următoarele sporturi nu mai fac (din păcate) parte din Jocurile Olimpice: înot sincronizat solo, tras de frânghie, cățărare pe frânghie, balon cu aer cald, duel cu pistol, bicicletă tandem, cursă de înot cu obstacole și plonjare de la distanță. Din fericire, împușcarea porumbeilor vii a avut loc doar o singură dată, ca parte a Jocurilor Olimpice din 1900 de la Paris.

 19. Cele cinci inele ale simbolului olimpic – proiectate de baronul Pierre de Coubertin, co-fondator al Jocurilor Olimpice moderne – reprezintă cele cinci continente locuite ale lumii.

 20. Cele șase culori – albastru, galben, negru, verde, roșu și fundal alb – au fost alese deoarece steagul fiecărei națiuni conține cel puțin una dintre ele.

 21. Jocurile Olimpice au fost găzduite de 23 de țări diferite.

 22. Prima mascotă olimpică oficială a fost Waldi, teckelul, la Jocurile din 1972 de la München.

 23. Jocurile din 2016 de la Rio au marcat prima dată când Jocurile Olimpice au avut loc în America de Sud.

 24. În cele 17 zile ale Jocurilor Olimpice de vară din 2016, 10.500 de sportivi din 205 țări au reprezentat 42 de sporturi diferite și au participat la 306 competiții în Rio.

Te-am dat pe spate? Cu plăcere.

Primește cele mai recente informații despre călătorii, limbi străine și cultură în newsletterul GO Înscrie-te

Învață una din cele 10 limbi străine
în peste 50 de orașe de top

Află mai multe