12 tradiții minunate de Crăciun din întreaga lume
Există multe lucruri pe care să le iubești la Crăciun – mâncare, familie, prieteni – ar fi doar câteva pe care să le menționăm. Ceea ce face sezonul sărbătorilor și mai fermecător este faptul că peste tot în lume țările și-au dezvoltat propriile tradiții de Crăciun.
Iată 12 tradiții minunate (sau minunat de ciudate) de Crăciun din întreaga lume:
1. Pui de Crăciun
Crăciunul este despre mâncare, iar în Japonia, această mâncare este asociată cu trei litere: KFC. Oamenii se îngrămădesc la lanțul american de fast-food KFC pentru a mânca – „Kurisumasu ni wa kentakkii!” alias “Kentucky For Christmas!” Tradiția de a consuma „pui (prăjit) de Crăciun” datează de la o campanie de marketing din 1974 – și până în prezent, KFC înregistrează cel mai mare volum de vânzări în fiecare an în Ajunul Crăciunului.
2. Numere norocoase
De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Loteria Națională Spaniolă oferă cea mai mare sumă de bani a anului: „El Gordo” sau „The Fat One”. A devenit un eveniment social uriaș, care are loc de obicei pe 22 decembrie, iar oamenii cumpără zeci de bilete de loterie fiecare, sperând să fie unul dintre norocoșii câștigători.
Numerele loteriei sunt cântate în mod tradițional de un cor format din douăzeci și doi de școlari, iar întreaga țară stă practic nemișcată sperând la cel mai valoros cadou de Crăciun al vieții lor.
3. Buturuga de Crăciun
În cazul în care nu ești un fan al pomilor de Crăciun, poate te interesează o buturugă de Crăciun? În multe părți ale Spaniei, cadourile sunt aduse de Tió de Nadal sau Buturuga de Crăciun – o bucată de lemn care este adesea decorată cu o față și picioare mici.
Cu toate acestea, butucul nu aduce doar cadourile familiilor: Tió de Nadal este hrănit noaptea și se poate face comod în propria sa pătură mică. Drăguț, nu? Ei bine, drăgălașenia se oprește chiar acolo: în Ajunul Crăciunului, bușteanul este pus în șemineu unde familiile bat bietul buștean cu bețe până când… uhm… face caca bomboane și cadouri.
Acum ar fi probabil un moment bun să menționăm că Tió de Nadal are o poreclă: Caga Tió, aka sh*t log.
4. Mături și mopuri
În Norvegia, Crăciunul înseamnă să-ți ascunzi mopul și măturile – nu pentru că oamenii nu vor să se ocupe de curățenie, ci pentru că norvegienii sunt puțin superstițioși și vor să împiedice spiritele rele, care se întorc pe Pământ în acea noapte, să fure măturile și să meargă la plimbare pe cer de Crăciun.
5. Păianjeni de Crăciun
Îți vine să crezi sau nu, există un păianjen de Crăciun. În Ucraina, brazii de Crăciun sunt împodobiți cu pânze de păianjen – nu te speria, sunt ornamente care arată ca pânze de păianjen, despre care se spune că aduc noroc. Povestea este veche: a pornit de la o femeie săracă, ce nu-și putea permite ornamente cu care să-și împodobească bradul. A doua zi dimineața, s-a trezit și copacul ei era acoperit cu pânze de păianjen care arătau strălucitor și frumos în lumina soarelui.
În alte țări, precum Polonia sau Germania, se consideră că aduce noroc să găsești un păianjen sau o pânză de păianjen în pomul de Crăciun.
6. Cutia poștală a lui Moș Crăciun
Pun pariu că toți i-am scris o scrisoare lui Moș Crăciun la un moment dat – dar știai că el chiar are o adresă? Cutia lui poștală este în Canada, iar dacă îi scrii până pe 16 decembrie – în peste 30 de limbi, inclusiv Braille – îți va scrie înapoi.
Trebuie doar să trimiți scrisoarea ta către Moș Crăciun, Polul Nord H0H 0H0, Canada. Este gratuit și nu sunt necesare ștampile – pentru că Moș Crăciun este minunat. La fel și codul poștal al Polului Nord.
7. Murături de Crăciun
Murăturile ar trebui să fie decorul tău preferat de Crăciun pentru că înseamnă că primești un cadou în plus: în multe țări, un ornament în formă de murătură este ascuns undeva în brad și persoana care îl găsește va primi un cadou în plus; sau doar mult noroc.
Nu este clar de unde vine tradiția, dar chiar și așa o putem adopta – atâta timp cât primim acel cadou în plus.
8. Stele călăuzitoare
În unele părți ale lumii, precum Ucraina și Polonia, momentul potrivit pentru a deschide cadourile este scris în stele: cel mai mic copil trebuie să privească cerul serii și să aștepte să apară prima stea – acesta este semnalul că deschiderea cadourilor poate începe. (În cazul în care este înnorat, se pare că cineva decide când este momentul potrivit.)
9. Budinca de Crăciun
Budinca – în toate aromele și consistențele – este un deliciu popular de Crăciun. În Slovacia și în unele părți ale Ucrainei, budinca nu numai că încălzește inima, ci poate prezice și viitorul: cel mai bătrân bărbat al familiei ia o lingură de budincă și o aruncă în tavan. Cu cât budinca se lipește mai bine, cu atât vei avea mai mult noroc. E atât de simplu.
10. Donald Duck
O tradiție suedeză importantă este ediția specială „Donald Duck” de Crăciun. Această emisiune TV de o oră este difuzată în Ajunul Crăciunului, la ora 15, iar în jurul ei sunt planificate toate festivitățile, astfel încât familiile să poată urmări emisiunea împreună.
11. Monștri de Crăciun
Crăciunul, în toată gloria sa festivă și veselă, pare să fie și timpul pentru monștri care le amintesc copiilor să fie drăguți și să se comporte mai bine cel puțin o lună din an. Unul dintre cei mai surprinzători membri din cadrul „Poliției de Crăciun” este Jólakötturinn, pisica islandeză de Crăciun.
Sună drăguț, dar, la fel ca o anumită buturugă mai sus meționată, nu este ceea ce pare: Jólakötturinn îi mănâncă pe copii – însă doar pe copiii care nu și-au făcut treburile și, prin urmare, nu și-au luat haine noi de Crăciun. Crăciun Mieunesc!
12. Patinaj cu rotile
Premiul pentru cel mai tare mod de transport de Crăciun este acordat capitalei Venezuelei, Caracas: acolo, oamenii nu doar că merg la slujba de Crăciun, nu, ci merg cu patine cu rotile. Părți ale orașului sunt chiar blocate, astfel încât toată lumea poate merge în siguranță la biserică.