Cum să profiți din plin de experiența ta de studiu în străinătate: 10 sfaturi
Puține experiențe oferă atât de multe oportunități de învățare precum petrecerea timpului în străinătate. Cu toate acestea, închide ochii, și vei descoperi că acele săptămâni și luni dispar ca nisipul printr-o sită. Un plan mult mai bun? Citește mai departe și controlează-ți timpul în străinătate cu aceste zece moduri de a profita la maximum de experiența ta de studiu în străinătate.
1. Organizează-te înainte de plecare
Să lași organizarea documentelor în ultimul moment echivalează cu dureri de cap majore! Înainte de a pleca, discută cu consilierul tău de studiu, profesori sau foști cursanți în străinătate cu privire la ceea ce ți se cere în etapa de pregătire. Lucrurile importante de luat în considerare includ asigurarea de sănătate, planificarea bugetului, aranjamentele pentru familia gazdă, vremea și preluarea de la aeroport.
2. Stabilește-ți obiectivele
Indiferent dacă dorești să stăpânești o limbă străină, să începi o nouă specializare sau să lucrezi pentru a obține diploma mult visată, nu șterge „studiul” din „studiul în străinătate”. Acest lucru nu înseamnă că nu te poți distra în străinătate - fără îndoială, o vei face din plin - dar amintește-ți că programul tău este, înainte de toate, o șansă de a obține abilități importante care te vor ajuta în cariera ta viitoare.
3. Bucură-te de imersiunea culturală locală
Pe lângă cunoașterea unei limbi locale, cursanții care studiază cu succes în străinătate absorb tot ce pot despre cultura pe care o vor adopta în curând înainte de a se urca în avion. Găsește cărți, filme, mâncare și muzică care să te inspire. Cercetează scriitorii, cântăreții, sportivii sau actorii importanți ai culturii și investighează evenimentele actuale. În acest fel, vei simți deja că ai o conexiune cu noua ta casă, precum și că ești bine informat în câteva subiecte de conversație.
4. Fii receptiv
Acest sfat este oferit adesea – și din motive întemeiate: este esențial! Nu călători în noua țară cu capul plin de stereotipuri. În schimb, deschide-ți ochii, relaxează-te și inspiră cultura - probabil vei vedea că multe dintre presupunerile tale despre viața în străinătate erau incorecte. Rezistă impulsului de a gândi sau de a spune: „Ei bine, în țara mea facem lucrurile diferit”, dar mergi mai departe și în schimb, încearcă lucruri noi.
5. Cere indicii de la localnici
Ori de câte ori nu ești sigur cum să te comporți într-o situație nouă, aruncă o privire în jurul tău: localnicii sunt cei mai buni ghizi ai tăi! Când ajungi, este o idee bună să întrebi familia gazdă sau profesorii despre obiceiurile și regulile nerostite ale culturii lor și, cu siguranță, continuă să faci acest lucru pe tot parcursul șederii.
6. Învață lucruri noi
Sigur, este posibil să fi fost la Barcelona pentru a face un semestru în spaniolă sau ai călătorit la San Diego pentru a-ți îmbunătăți limba engleză, dar nu bloca alte experiențe. Poate vei fi invitat la salsa, la cursuri de gătit sau la o excursie într-un parc național faimos în lume. Spunând da la cât mai multe experiențe noi puteți, vei lua acasă un arsenal de abilități diferite pe care nu ți le-ai imaginat.
7. Ocupă-te de posibilul dor de casă
Să ascunzi sau să ignori aceste sentimente nu va face decât să le înrăutățească. În schimb, evită crizele de dor de casă păstrând contactul regulat cu familia și prietenii. Sună-i, scrie-le, discutați pe chat, întreabă-i despre ce e nou în viața lor și împărtășește-le ce este nou în a ta. Dar nu-ți uita noii prieteni și noul tău mediu – sunt atât de multe de descoperit, iar a fi ocupat este o modalitate bună de a face față dorului de casă. Plus: pierderea confortului casei tale, de obicei, nu va dura pentru totdeauna și, mai târziu, s-ar putea chiar să simți „dor de casă” pentru țara ta adoptivă!
8. Ai grijă la cheltuieli
Oricât de tentant ar fi, rezistă îndemnului inițial de a-ți sufla bugetul cu ornamente superbe, mese în oraș și produse artizanale tradiționale. Amintește-ți, vei fi în noua ta casă timp de câteva luni și banii trebuie să fie suficienți. Pentru a păstra un buget rezonabil, folosește acest timp pentru a afla cum și unde mănâncă și cumpără localnicii. Evită să plătești mai mult pentru servicii și transport întrebându-ți profesorii sau familia gazdă care sunt prețurile locale. Cel mai bun sfat al nostru? Dacă condițiile tale de viză permit, găsește-ți un loc de muncă part-time. Nu numai că veniturile tale vor crește, dar abilitățile tale lingvistice se vor multiplica de patru ori!
9. Extinde-ți cercul social
După lecții, nu alerga direct după ceilalți studenți care studiază în străinătate, ci fă un efort să te împrietenești și cu localnicii. A avea cel puțin un prieten local îți va deschide uși care nu înseamnă doar o mai bună înțelegere a culturii tale adoptate, ci pot duce și la invitații la evenimente speciale, jocuri sportive și festivaluri tipice.
10. Studiază!
Nu uita de ce ai ales inițial să călătorești în străinătate. Vor fi momente când volumul tău de muncă va fi mai mare, vei simți dor de casă sau pur și simplu nu vei dori să înveți deloc: dar privește totul cu entuziasm! Deși pare un clișeu, această experiență în străinătate este cu adevărat o oportunitate pe care o poți avea o dată în viață și dacă profiți de timpul acesta, te vei bucura de beneficii ani de zile.