10 lucruri care se schimbă pentru totdeauna când locuiești în străinătate
“Viața ar putea fi dificilă pentru o vreme, dar aș rezista pentru că a trăi într-o țară străină este una dintre acele experiențe pe care toată lumea ar trebui să le încerce măcar o dată. Înțelegerea mea era că te completează ca persoană, șlefuind marginile aspre provinciale și transformându-te într-un cetățean al lumii.” – David Sedaris
A te muta în străinătate și a o lua de la capăt într-o țară nouă este una dintre cele mai terifiante, dar în același timp încântătoare aventuri de care poți avea parte. Viața așa cum o știi se va schimba – și nu vorbim doar de adrese și de detergent de rufe.
1. Acasă e acolo unde e și inima
Când te muți în străinătate, te vei alătura unui club special: vei avea două adrese, două limbi și două valute în portofel. Nu trebuie să spunem că vei avea două personalități, dar cu siguranță vei face întotdeauna parte din două lumi - vechea ta și noua ta casă. Cele două lumi vor deveni probabil din ce în ce mai neclare în timp, dar cel mai probabil vei primi întotdeauna corespondență la casa părinților tăi sau o grămadă de cutii depozitate în subsolul unui prieten.
2. Pachetele primite de acasă încep să însemne mult
Chiar dacă putem comanda online aproape orice în zilele noastre, este mai bine să primim un pachet de acasă (o cutie cu bunătăți) decât orice alt cadou. Desigur, totul din pachetul menționat va avea un gust de un milion de ori mai bun decât mâncarea care nu a călătorit prin lume. În acest moment, va trebui, de asemenea, să alegi o strategie pentru pachetul primit: fie le devorezi pe toate odată și nu lași urme, fie devii un maestru rațional care lucrează cu magie cu datele de expirare pentru a face totul să dureze cât mai mult posibil.
3. Despărțirile devin mai ușoare (oarecum)
Chiar dacă nimeni nu le îndrăgește, despărțirile devin puțin mai ușoare în timp. Poate pentru că știi că poți să mergi acasă să te ghemuiești pe o canapea care miroase familiar – indiferent de unde călătorești. Poate că ai găsit și o modalitate de a opri temporar toate organele emoționale și știi că după un rămas bun există întotdeauna un salut.
4. Prieteniile se intensifică
Să te muți și să pui o suprafață mare de apă sau pământ între tine și oamenii de care îți pasă este greu. Vei afla rapid cine dorește să păstreze legătura sau își folosește zilele de vacanță pentru a veni în vizită. Vor fi oameni care se vor distanța, alții se vor apropia. Este, practic, o versiune sentimentală de a face ordine în haine și a încerca să-ți dai seama ce vrei să păstrezi și ce ai depășit.
5. Provocările arată diferit
Sigur, a trăi lângă ocean este uimitor. Dar tot va trebui să plătești facturi, să repari toaletele înfundate și să te recuperezi după o răceală urâtă. Doar pentru că locuiești într-o altă țară – poate sau nu să arate ca un paradis – nu înseamnă că problemele tale vor rămâne departe și totul va fi ca o plimbare în parc (sau pe plajă). Faza lunii de miere se va încheia – întotdeauna și indiferent unde te afli. Chiar dacă prietenii tăi te pot invidia pentru viața ta în străinătate, s-ar putea să nu realizeze că iarba nu este întotdeauna mai verde pe partea cealaltă.
6. Vina persistă
Îți amintești de fața mamei tale când a aflat că nu poți să ajungi acasă pentru cina de duminică seara, dar ai promis că vei veni în săptămâna următoare? Acum, imaginează-ți această față când încerci să explici că nu te întorci acasă de Crăciun pentru că nu ai putut să-ți iei liber (sau pentru că acea călătorie cu prietenii era de nerefuzat). Ah, și probabil că nu vei avea timp pentru o vizită până în vara următoare. Vor exista momente de vinovăție - și va trebui să te concentrezi pe calitate în loc de cantitate.
7. Spectacolul continuă (cu sau fără tine)
O veste proastă: se vor întâmpla lucruri interesante fără tine – prietenii se vor căsători, se vor naște copii și vor fi organizate petreceri legendare. Probabil că vei rata o mare parte din ele și vei surprinde doar momente selectate pe rețelele sociale. Este foarte greu de acceptat, dar – și poate fi sau nu o parte bună – va fi la fel și pentru prietenii tăi care nu au parte de toate lucrurile interesante de care te bucuri tu.
8. Vezi locul pe care îl numești acasă într-o lumină cu totul nouă
Poate că te-ai mutat în străinătate din cauza vremii sau a străzilor aglomerate/plictisitoare. Cu toate acestea, dacă le explici unor persoane din altă țară unde locuiești, fotografiile sau descrierile tale sunt de obicei întâmpinate cu fascinație și interes. Obținerea acestei perspective exterioare îți poate oferi o apreciere cu totul nouă pentru acele străzi de acasă și vremea urâtă de care te plângi în mod normal. Absența face ca inima să devină mai îndrăgostită și, eventual, mai patriotică – mai ales când îți susții țara, chiar dacă nici nu îți place (inserează sportul preferat aici).
9. Începi să faci lucrurile așa cum le fac localnicii
Încetul cu încetul, vei deveni localnic. Începe cu învățarea limbii locale, dar se dezvoltă dincolo de înțelegerea conversațiilor. În cele din urmă, vei ști când să mergi la piață pentru cele mai bune oferte, vei găsi o cafenea unde ei știu ce vrei înainte chiar să comanzi și vei discuta cu pasiune despre alegerile locale în autobuz. Chiar dacă probabil nu vei deveni niciodată la fel de local ca cineva care a crescut în noua ta casă, te vei integra și te vei surprinde „făcând cum fac localnicii” – a fi parte dintr-o nouă cultură este un sentiment destul de grozav.
10. Acasă? Acasă!
Devine greu să răspunzi la întrebarea unde se află casa ta, deoarece de obicei implică o explicație lungă (vezi punctul 1.). Uneori, este într-adevăr acolo unde este inima. Uneori, este locul în care ți-ai petrecut copilăria sau unde ai trăit în timpul unui eveniment important din viață. Pentru mine, acasă este locul unde este laptopul meu și unde se conectează automat la Wi-Fi.